Exista foarte multe tipuri de alergii si fiecare se poate manifesta intr-un mod unic si la anumite lucruri. Atopia nu inseamna alergie. In prezent sunt si persoane alergice non atopici dar si atopici, persoane care nu dezvolta niciodata alergie. Acest lucru il are fiecare individ pe tot parcursul vietii insa nu la toti se manifesta alergia. Din punct de vedere medical, atopia este predispozitia mostenita genetic pentru bolile alergice. Ea se evidentiaza prin numarul mare de eozinofile si cantitate mare de lg E.

Si in cazul alergiilor s-au facut diverse statistici la nivel european. In prezent prevalenta rinitei este de aproximativ 23% si a urticariei de 30%. Din studii reiese faptul ca in urmatorii ani ½ copii va predispune de manifestari alergice. Predispozitia la alergii poate fi mostenita de la parinti doar in 30% din cazuri, atunci cand cel putin un parinte este alergic.

Sunt foarte mult tipuri de alergii pe care le putem face la diverse lucruri, animale, etc. Rinoconjunctivita alergica (rinita) se manifesta prin prurit nazal, ocular, otic, stranut, nas obstruat, lacrimare, inrosire a ochilor. Rinita apare frecvent in cazurile de alergie respiratorie superioara. In ceea ce priveste simptomele, acestea apar treptat si dispar chiar dupa expunerea la anumite lucruri (Exemple: animale, iarba, anumite materiale sintetice, etc). Alergiile la praf sau mucegai pot fi permanente mai ales ca acesti alergeni exista in permanenta. Alergia la praf se poate manifesta prin tuse seaca.

Fiindca sistemul imunitar se afla intr-o continua dezvoltare pe tot parcursul vietii, este posibil ca o persoana atopica sa dezvolte si alte manifestari alergice. O problema des intalnita este alergia la polen. Aceasta se manifesta insa pe perioada mici de timp, repetitive. Dupa cateva sezoane va puteti da seama ca sunteti alergici la polen daca apar manifestatii alergice mereu. E bine in acest caz sa consultati si un medic alergolog.

Pentru a preveni aparitia alergiilor inca nu a fost dezvoltat un tratament preventiv. Doar cand apare o alergie se parcurge la medicatie simptomatica si se poate face si un tratament de desensibilizare.