acneea la adulti

Desi am trecut de mult de perioada pubertatii si am lasat in urma si adolescenta, ne confruntam cu acneea, la fel, poate, ca la pubertate.

Cauzele ce stau la baza aparitiei acneei sunt asemanatoare cu cele ale acneei din tinerete: uleiul in exces, declansat de modificarile hormonale, inclusiv sarcina si menstruatia, precum si bacteriile.

Si despre gene putem vorbi, deoarece daca vreunul dintre parintii nostri s-a confruntat cu acneea la maturitate exista sanse mari sa trecem si noi prin aceeasi situatie.

Produsele de machiaj pot foarte usor sa ne astupe porii si sa favorizeze aparitia si dezvoltarea acneei, de aceea dermatologii ne recomanda produsele care nu sunt pe baza de ulei, cele sub forma de pulbere in locul celor cremoase si in special cele pentru protectia solara.

Stresul din viata de zi cu zi poate influenta si el evolutia acestei boli, de aceea tehnicile simple, precum respiratiile adanci si meditatia il pot diminua.

Acneea la adulti exista sub 2 forme:
1. Comedoane – puncte negre si capete albe .
2. Leziuni inflamatorii – papule (pustule), noduli sau chisturi.

Un specialist in dermatologie este cel in masura sa determine tipul de piele al fiecaruia dintre noi, tipul de acnee cu care ne confruntam si sa ne recomande tratamentul potrivit: creme puternice pe baza de acid salicilic, peroxid de benzoil, antibiotice sau chiar doze moderate de anticonceptionale, in cazul femeilor.

Dar cum bine stim, este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acneea poate fi prevenita prin evitarea atingerii fetei (deoarece prevenim astfel iritarea pielii si a cresterii numarului de bacterii) si prin folosirea unor produse de ingrijire si de curatare a fetei nonabrazive si fara alcool.

Sursa foto: www.suturi.com