5 reguli pentru igiena dentara

Deoarece este deja cunoscut faptul ca e mai usor sa previi decat sa tratezi trebuie sa invatam sa aplicam zilnic niste reguli minime de igiena dentara. Lipsa acesteia poate duce la o respiratie urat mirositoare, aparitia cariilor dentare sau la leziuni si inflamari ale gingiei.

Specialistii in domeniul ne recomanda 5 pasi de baza pentru o ingrijire dentara corecta.

1. Spalatul pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, daca s-ar putea dupa fiecare masa, insa dupa 30 minute de la terminarea acesteia. Periajul de minim 2 minute sa se efectueze cat mai corect, cu miscari circulare, inclusiv pe dintii din spate, limba si cerul gurii. Primele 2 minute din periaj se recomanda a se efectua cu periuta uscata si fara pasta de dinti, clatim cu apa si abia apoi folosim pasta de dinti, deoarece nu ea e cea care curata dintii, ci miscarile efectuate. Periuta trebuie sa fie moale si se schimba o data la 3 luni.

2. O data pe zi sa folosim ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti, pe care periajul nu le poate indeparta. Atentie sa nu ne ranim gingiile!

3. Sa folosim apa de gura, in deosebi seara inainte de culcare, deoarece aceasta reduce si previne aparitia cariilor dentare.

4. O alimentatie sanatoasa pentru dinti exclude dulciurile precum bomboanele, prajiturile, acadelele, caramelele, guma, stafidele si snacksurile, chipsurile, crackersurile pentru ca nu ne spalam pe dinti imediat dupa consumarea lor si cu cat resturile raman mai mult in gura noastra si produc acid, cu atat sunt mai daunatoare. Apa este recomandata in locul cafelei si a sucurilor acidulate si cu foarte multi coloranti alimentari.

5. Controlul stomatologic o data la 6 luni este obligatoriu, chiar daca nu ne doare nimic. Doar asa putem evita durerile, cariile, tartrul, abcesele sau tratamentele stomatologice indelungate si complicate. De fiecare data cand ne dor dintii sau avem probleme ce tin de sfera stomatologica trebuie sa vizitam medicul dentist!

Surso foto: info.russian-women.net