Substanta activa: cefuroximum
Producator: GlaxoSmithKline plc Marea Britanie
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Tip: Comprimate
Acest prospect nu contine toate informatiile despre medicamentul dumneavoastra. Daca aveti orice intrebare sau nu sunteti sigur despre ceva., intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul care au informatiile de care aveti nevoie si va vor sfatui.

Indicatii:

Zinnat este folosit pentru a trata infectii ale plamanilor, urechii, nasului, gatului, ale aparatului urinar, pielii, anumite infectii genitale, incluzand gonoreea si infectii care determina boala Lyme.

Administrare:

Cum sa luati comprimatele
Uitati-va la eticheta – ar trebui sa scrie CINE ar trebui sa le ia, CAT DE MULT TIMP si CAND. Daca nu se specifica toate acestea sau nu sunteti sigur, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul. Daca este prescris pentru un COPIL asigurati-va ca medicamentul este luat conform indicatiilor de pe eticheta.

Doza depinde de infectia care trebuie tratata:

Pentru adulti si copii cu varsta peste 12 ani, doza uzuala este de 250 mg cefuroxima de 2 ori pe zi timp de 7 zile. Totusi, doza poate varia de la 125 mg cefuroxima de 2 ori pe zi pentru tratamentul infectiilor urinare pana la 500 mg cefuroxima de 2 ori pe zi pentru tratamentul infectiilor pulmonare severe. Boala Lyme este tratata cu 500 mg cefuroxima de 2 ori pe zi timp de 20 de zile.
Gonoreea este tratata prin administrarea de 1 g cefuroxima in doza unica.

Este disponibila o forma injectabila de Zinnat, denumita Zinacef (cefuroxima sub forma de sare de sodiu).
Zinacef poate fi injectat in muschi (injectii intramusculare) sau in vena (injectii intravenoase). in mod normal este administrat in spital sau sub supravegherea stricta a personalului medical.
Pentru tratamentul pneumoniei la adulti, doza uzuala de Zinacef este de 1,5 g de 2 ori pe zi, timp de 2-3 zile, urmat de Zinnat 500 mg de 2 ori pe zi timp de 7 zile.
Pentru tratarea agravarii bruste a bronsitei cronice la adulti, doza uzuala de Zinacef este de 750 mg, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 zile, urmat de Zinnat 500 mg de 2 ori pe zi timp de 5-7 zile.
Durata tratamentului cu Zinacef sau Zinnat ia depinde de cat de severa este infectia si cat de bine raspunde la tratament.

Pentru copii cu varste sub 12 ani, doza uzuala este de 125 mg cefuroxima de 2 ori pe zi timp de 7 zile. Pentru tratamentul otitei medii (infectie a urechii), copii cu varsta sub 2 ani nu trebuie sa primeasca mai mult de 125 mg cefuroxima de 2 ori pe zi, iar copiii cu varsta peste 2 ani nu vor primi mai mult de 250 mg cefuroxima de 2 ori pe zi.
Copiii cu varsta sub 3 luni in mod obisnuit nu vor primi Zinnat.

Deoarece comprimatele filmate de Zinnat nu pot fi sfaramate, nu sunt prescrise, de obicei, la copii, deoarece Zinnat suspensie este mai potrivit.

ASIGURATI-VA SA LUATI MEDICAMENTELE CU REGULARITATE Sl PE TOATA DURATA PRESCRISA DE CATRE MEDICUL DUMNEAVOASTRA. NU INTRERUPETI TRATAMENTUL DOAR PENTRU CA VA SIMTITI MAI BINE; SE POATE CA MEDICAMENTUL SA NU FI OMORAT TOTI GERMENII Sl SA VA SIMTITI RAU DIN NOU.

Zinnat actioneaza mai bine daca este luat cu alimente. Nu mestecati sau sfaramati comprimatele, ci inghititi-le cu un pahar de apa.

Actiune:

Zinnat contine cefuroxima, care este un antibiotic apartinand clasei cefalosporinelor. Antibioticele sunt folosite pentru a omori bacteriile sau germenii care determina infectii.

Compozitie:

Zinnat 125 mg
Un comprimat contine cefuroxima 125 mg (sub forma de cefuroxima axetil) si excipienti: celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal, hidroximetilpropilceluloza, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, Opaspray White M-1-7120.

Precautii:

Acest medicament este potrivit celor mai multor persoane, dar exista unele persoane care nu ar trebui sa il ia.

Puneti-va urmatoarele intrebari pentru a verifica daca Zinnat este potrivit pentru dumneavoastra.
Ati avut vreodata o reactie alergica la Zinnat, cefuroxima, orice alt antibiotic (de exemplu penicilina) sau la oricare dintre excipientii prezenti in Zinnat prezentati mai sus?
Credeti ca sunteti gravida?
Alaptati?
Luati medicamentul probenecid pentru tratamentul gutei?
Daca raspunsul este „DA” la oricare dintre aceste intrebari, consultati medicul dumneavoastra INAINTE sa luati comprimatele.

Zinnat contine mici cantitati din conservantul benzoat de sodiu in invelis. Benzoatul de sodiu poate determina iritatie usoara a pielii, ochilor si mucoasei gurii, gatului si intestinului. Desi este improbabil ca un nou-nascut sa primeasca Zinnat, benzoatul de sodiu poate creste riscul aparitiei icterului (colorarea in galben a pielii si a albului ochilor) daca este luat de catre acestia.

Reactii adverse:

Impreuna cu efectele dorite, un medicament poate avea si reactii adverse. Cele mai multe persoane care iau acest medicament nu au probleme. Anumite persoane, pot fi alergice la antibiotice; daca oricare din urmatoarele reactii adverse apar imediat dupa ce luati medicamentul, spuneti imediat medicului dumneavoastra:
- dificultati in respiratie aparute brusc sau constrictie toracica.
- umflarea pleoapelor, fetei sau buzelor
- urticarie sau umflaturi ale pielii
- eruptii cutanate (pete rosii), mancarime, febra
- vezicule pe mucoasa bucala, gatului, anusului, regiunii genitale sau ochilor

Daca prezentati oricare din urmatoarele reactii adverse spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil:
- stare de rau
- diaree, in special daca este cu sange
- dureri de cap
- icter (colorarea pielii sau a albului ochilor in galben)
- o schimbare neasteptata a aspectului urinii

Tratamentul cu Zinnat poate sa determine modificari ale nivelului normal din sange al anumitor celule sau substante chimice. Daca trebuie sa faceti un test al sangelui, din oricare motiv, spuneti medicului dumneavoastra ca luati Zinnat, doarece acesta poate afecta rezultatele testului.
Daca nu va simtiti bine sau aveti orice alt disconfort pe care nu il intelegeti, este important sa-i spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Daca nu va simtiti mai bine
Daca ati terminat tratamentul si nu va simtiti mai bine SPUNETI MEDICULUI DUMNEAVOASTRA CAT MAI CURAND POSIBIL.

Supradozaj:

Ce faceti daca luati prea multe comprimate?
Este important sa va situati in jurul dozei prescrise. Daca luati mai mult decat aceasta doza, este improbabil sa fie periculos, in afara de cazul in care le luati pe toate odata. in acest caz, nu intarziati, intrebati medicul dumneavoastra sau contactati cel mai apropiat spital.

Interactiuni cu alte medicamente:

Zinnat actioneaza mai bine daca este luat cu alimente. Nu mestecati sau sfaramati comprimatele, ci inghititi-le cu un pahar de apa.

Prezentare ambalaj:

Zinnat este disponibil in cutii cu 1 blister a 10 comprimate filmate.

Comprimatele sunt alungite si de culoare alba.

Conditii de pastrare:

Cum sa pastrati comprimatele?
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.