Substanta activa: levocetirizinum

Indicatii:

Zenaro aparţine grupului de medicamente antihistaminice şi este utilizat pentru tratamentul simptomelor asociate cu:
* rinita alergică, inclusiv rinita alergică persistentă
* urticarie (umflare, înroşire şi senzaţie de arsură la nivelul pielii).

Medicamentele antihistaminice ameliorează semnele (simptomele) neplăcute şi neplăcerile legate de afecţiunile de mai sus, cum sunt strănutul, toate semnele de la nivelul mucoasei nazale şi ochilor, erupţiile pe piele.

Medicamentul este indicat la adulţi, adolescenţi şi copii începând cu vârsta de 2 ani.

Contraindicatii:

Nu utilizaţi Zenaro dacă:
- sunteti alergic (hipersensibil) la substanţa activă (diclorhidrat de levocetirizină) sau la alte medicamente care conţin o substanţă cu structură chimică asemănătoare (derivaţi de piperazină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenaro.
- aţi avut în trecut o reacţie alergică sau de hipersensibilitate la orice medicament din clasa medicamentelor antihistaminice.
- aveţi tulburări severe la nivelul rinichilor (adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră).

Administrare:

Luaţi întotdeauna Zenaro exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este:

adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: 20 picături orale, soluţie (1 ml) o dată pe zi.

copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani: 5 picături orale, soluţie (0,25 ml) de două ori pe zi.

Dacă aveţi boli ale rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului, în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi. În acest caz, respectaţi recomandările medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi o boală a ficatului, nu este necesară reducerea dozelor.
Dacă aveţi atât o boală a rinichilor cât şi a ficatului, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi.

Picăturile orale pot fi administrate nediluate sau diluate într-un pahar cu apă. Zenaro poate fi administrat cu sau fără alimente. Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia bolii şi trebuie să respecte recomandările medicului.

Instrucţiuni pentru deschiderea flaconului cu sistem de închidere securizat
Flaconul este prevăzut cu un sistem de închidere securizat care previne deschiderea de către copii.
Pentru a deschide: se apasă ferm în jos şi se roteşte în sens invers acelor de ceasornic. După utilizare,
se înşurubează capacul strâns.

Dacă utilizaţi mai mult Zenaro decât trebuie
Supradozajul semnificativ se poate prezenta sub formă de somnolenţă. La copii şi adolescenţi, pot să apară mai întâi agitaţie şi nelinişte, care mai apoi se transformă în somnolenţă. Dacă înghiţiţi din greşeală o doză mai mare de Zenaro decât este recomandat sau în cazul ingestiei ocazionale de către un copil, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, care va decide măsurile adecvate care trebuie luate.

Dacă uitaţi să luaţi Zenaro
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul şi luaţi următoarea doză
la momentul programat.

Dacă încetaţi să utilizaţi Zenaro
Întreruperea tratamentului cu Zenaro mai repede decât era prevăzut nu ar trebui să aibă efecte negative, în sensul că simptomele bolii vor reapărea progresiv, cu o severitate care nu o depăşeşte pe cea dinaintea tratamentului cu Zenaro.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compozitie:

- Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină. 20 ml picături orale, soluţie conţin diclorhidrat de levocetirizină 100 mg. Un ml (adică 20 picături) soluţie conţine clorhidrat de levocetirizină 5 mg. O picătură conţine diclorhidrat de levocetirizină 0,25 mg.
- Celelalte componente sunt glicerină 85% (E 422), propilenglicol, zaharină sodică (E 594), acetat de sodiu trihidrat (pentru ajustarea pH-ului), acid acetic glacial (pentru ajustarea pH-ulu), apă purificată.

Precautii:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În cursul administrării dozelor recomandate, nu s-a observat niciun efect asupra atenţiei sau capacităţii de reacţie sau asupra capacităţii de a conduce vehicule. Cu toate acestea, unii dintre pacienţii trataţi cu Zenaro pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă vă simţiţi somnoros după ce aţi utilizat Zenaro, amânaţi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor până când vigilenţa dumneavoatră nu mai este afectată.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Zenaro poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului la primele semne de hipersensibilitate (reacţie alergică) la Zenaro. Printre semnele de hipersensibilitate se numără: umflarea gurii, feţei şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire însoţite de reacţii pe piele care provoacă roşeaţă, umflare şi mâncărime localizate, dificultăţi de respiraţie, scădere bruscă a tensiunii arteriale,
pierderea stării de conştienţă.

În cursul tratamentului cu levocetirizină (substanţa activă a medicamentului) au fost observate următoarele reacţii adverse:

Frecvente: pot afecta 1 persoană din 10
uscăciune a gurii, oboseală, somnolenţă, durere de cap
Mai puţin frecvente: pot afecta 1 persoană din 100
durere abdominală, epuizare
Foarte rare: pot afecta 1 persoană din 10000
comportament agresiv şi agitat, halucinaţii, depresie, convulsii, tulburări de vedere, perceperea bătăilor inimii, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), inflamaţie a ficatului, reacţie de hipersensibilitate (vezi mai sus), erupţii pe piele şi la nivelul mucoaselor de fiecare dată când se utilizează un medicament, mâncărime şi senzaţie de arsură la nivelul pielii, erupţie trecătoare pe piele, urticarie, dificultăţi de respiraţie, creştere în greutate, greaţă, vărsături, durere musculară, anomalii ale funcţiei ficatului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:

Zenaro împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Zenaro împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic
• Se recomandă prudenţă dacă Zenaro se administrează concomitent cu alcool etilic. La pacienţii sensibili, administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină împreună cu alcool etilic sau alte medicamente care acţionează la nivel central, poate influenţa sistemul nervos central
(creier şi măduva spinării) deşi s-a demonstrat că forma racemică (cetirizină) nu accentuează efectul alcoolului etilic.
• Picăturile orale pot fi administrate nediluate sau diluate într-un pahar cu apă. Zenaro poate fi administrat cu sau fără alimente. Gradul de absorbţie al substanţei active a acestui medicament nu este influenţat de alimente; cu toate acestea, viteza de absorbţie este scăzută de alimente.

Sarcina si alaptarea:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru informaţii privind utilizarea medicamentului.

Prezentare ambalaj:

Zenaro este o soluţie limpede, incoloră până la uşor gălbuie.
Ambalaj primar: flacon din sticlă de culoare brună (clasa hidrolitică III) cu capacitatea de 20 ml, închis cu capac din PE, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi picurător din PE.

Ambalaj secundar: cutie din carton.

Mărimi de ambalaj: 1 flacon a 20 ml din sticlă de culoare brună închis cu capac din PE, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi picurător din PE , intr-o cutie de carton, însoţit de un prospect pentru pacient.

Conditii de pastrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC şi a se utiliza în decurs de 6 luni de la prima deschidere.

Nu utilizaţi Zenaro după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.