Substanta activa: levocetirizinum

Indicatii:

Zenaro aparţine grupului de medicamente antihistaminice şi este utilizat pentru tratamentul simptomelor asociate cu:
* rinita alergică, inclusiv rinita alergică persistentă
* urticarie (umflare, înroşire şi senzaţie de arsură la nivelul pielii).

Medicamentele antihistaminice ameliorează semnele (simptomele) neplăcute şi neplăcerile legate de afecţiunile de mai sus, cum sunt strănutul, toate semnele de la nivelul mucoasei nazale şi ochilor, erupţiile pe piele.
Medicamentul este destinat adulţilor copiilor şi adolescenţilor cu vârsta mai mare de 6 ani.

Contraindicatii:

Nu luaţi Zenaro dacă:
- sunteti alergic (hipersensibil) la substanţa activă (diclorhidrat de levocetirizină) sau la alte medicamente care conţin o substanţă cu structură chimică asemănătoare (derivaţi de piperazină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenaro.
- aţi prezentat în trecut o reacţie alergică sau de hipersensibilitate la oricare dintre medicamentele din clasa medicamentelor antihistaminice
- aţi avut probleme severe cu rinichii (adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră)

Administrare:

Luaţi întotdeauna Zenaro exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este 1 comprimat filmat pe zi.
Dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului, în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi. În acest caz, respectaţi recomandările medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi o afecţiune a ficatului, nu este necesară reducerea dozelor.
Dacă aveţi atât o afecţiune a rinichilor cât şi a ficatului, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi.
Zenaro nu este indicat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani, deoarece comprimatele filmate nu permit ajustarea dozei.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu apă şi pot fi luate cu sau fără alimente.
Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia bolii şi trebuie să respecte recomandările medicului.

Dacă luaţi mai mult Zenaro decât trebuie
Supradozajul semnificativ se poate prezenta sub formă de somnolenţă. La copii şi adolescescenţi, pot să apara iniţial agitaţie şi nelinişte, care mai apoi se transformă în somnolenţă. Dacă înghiţiţi din greşeală o doză mai mare de Zenaro decât este recomandat sau în cazul ingestiei ocazionale de către un copil, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, care va decide măsurile adecvate care trebuie luate.

Dacă uitaţi să luaţi Zenaro
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi comprimatul imediat ce v-aţi dat seama de omisiune şi aşteptaţi cel puţin 24 de ore până să luaţi următorul comprimat. Apoi continuaţi tratamentul conform recomandărilor.

Dacă încetaţi să luaţi Zenaro
Întreruperea tratamentului cu Zenaro mai repede decât era prevăzut nu ar trebui să aibă efecte negative, în sensul că simptomele bolii vor reapaărea progresiv, cu o severitate care nu o depăşeşte pe cea dinaintea tratamentului cu Zenaro.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compozitie:

- Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină 5 mg în fiecare comprimat filmat.
- Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, celuloza microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film – hipromeloza 2910/5, macrogol 6000, talc şi dioxid de titan (E 171).

Precautii:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi acest medicament dacă aveţi o boală a rinichilor. Dacă este necesar, veţi lua o doză mai mică. Noua doză va fi calculată de medicul dumneavoastră.

Atentionari:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În cursul administrării dozelor recomandate, nu s-au observat efecte asupra atenţiei sau capacităţii de reacţie ori de conducere a vehiculelor. Cu toate acestea, unii dintre pacienţii trataţi cu Zenaro pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă vă simţiţi somnoros după ingestia comprimatului, amânaţi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor până când reveniţi la vigilenţă completă.

Zenaro conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Zenaro poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi administrarea medicamentului şi mergeţi imediat la medic la primele semne de hipersensibilitate (reacţie alergică) la Zenaro. Printre reacţiile de hipersensibilitate se numără: umflarea gurii, feţei şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire însoţite de reacţii pe piele care provoacă roşeaţă, umflare şi mâncărime localizate, dificultăţi de respiratoraţie, scădere bruscă a tensiunii
arteriale, pierderea stării de conştienţă.

În cursul tratamentului cu levocetirizină (substanţa activă a medicamentului) au fost observate următoarele reacţii adverse:

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane: uscăciunea gurii, oboseală, somnolenţă, cefalee
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane: durere abdominală, epuizare
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane: comportament agresiv şi agitat, convulsii, tulburări vizuale, perceperea bătăilor inimii,
inflamaţie a ficatului, reacţie de hipersensibilitate (vezi mai sus), erupţii pe piele şi la nivelul mucoaselor de fiecare dată când se utilizează un medicament, mâncărime şi senzaţie de arsură la nivelul pielii, erupţie trecătoare pe piele , urticarie, dificultăţi de respiraţie, creştere în greutate, greaţă, durere musculară, anomalii ale funcţiei ficatului.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interactiuni cu alte medicamente:

Zenaro împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi
orice alte medicamente.

Zenaro împreună cu alimente, băuturi şi alcool
• Se recomandă prudenţă dacă Zenaro se administrează concomitent cu alcool etilic. La pacienţii sensibili, administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină împreună cu alcool etilic sau alte medicamente care acţionează la nivel central poate influenţa sistemul nervos central (creier şi măduva spinării) deşi s-a demonstrat că forma racemică (cetirizină) nu creşte efectul alcoolului etilic.
• Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă şi pot fi administrate cu sau fără alimente.
Gradul de absorbţie al substanţei active a acestui medicament nu este influenţată de alimente, cu toate acestea, viteza absorbţiei este scăzută de alimente.

Sarcina si alaptarea:

Înainte de a lua orice medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate oblongi, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu „e“ pe una dintre feţe.
Ambalaj primar: blister din Al/Al sau blister din PVC-Aclar/Al sau blister din PVC-Aclar-PVC/Al.
Ambalaj secundar: cutie de carton.

Mărimi de ambalaj
Mărimile de ambalaj sunt: 7, 14, 20, 21, 28, 30, 50, 90 comprimate filmate.
Acest lucru înseamnă 1, 2, 3 sau 4 blistere, fiecare conţinând 7 comprimate filmate, într-o cutie din carton, cu prospectul pentru pacient sau 2, 3, 5 ori 9 blistere, fiecare conţinând 10 comprimate filmate, într-o cutie din carton împreună cu prospectul pentru pacient.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Conditii de pastrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate
Nu utilizaţi Zenaro după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.