Substanta activa: levocetirizinum
Producator: U.C.B. SA Belgia
Categoria: Antialergice, antihistaminice
Tip: Comprimate filmate

Indicatii:

CE ESTE XYZAL COMPRIMATE 5 MG Sl PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

Xyzal comprimate 5 mg este un agent antialergic pentru tratamentul semnelor de boala (simptomelor) asociate cu reactii alergice, cum ar fi:
- febra de fan, inclusiv acuze oculare;
- rinite alergice cronice (alergie la praful din casa);
- urticarie cronica.

Contraindicatii:

Nu se administreaza Xyzal comprimate 5 mg:
Daca sunteti hipersensibil (alergic) la diclorhidrat de levocetirizina/cetirizina sau oricare alta substanta cu o structura chimica asemanatoare sau sensibilitate la unul dintre ceilalti componenti ai Xyzal comprimate 5 mg.
Daca functia dumneavoastra renala este complet sau aproape complet afectata (anurie).

Datorita prezentei lactozei in Xyzal comprimate 5 mg, pacientii cu rare probleme ereditare privind intoleranta la galactoza, deficit Lapp de lactaza sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Administrare:

CUM SE UTILIZEAZA XYZAL COMPRIMATE 5 MG?

Luati intotdeauna Xyzal comprimate 5 mg exact cum v-a instruit medicul dumneavoastra.
Trebuie sa verificati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca sunteti nesigur.

Doza uzuala este:
Adulti si adolescenti peste 12 ani: 1 comprimat zilnic
Copii cu varste cuprinse intre 6-12 ani: 1 comprimat zilnic
Pentru copii sub 6 ani, nu este inca posibila ajustarea dozei in functie de greutate cu aceste comprimate.

Nota: Pacientilor cu functie renala afectata (insuficienta renala) li se poate administra o doza mai mica.

Comprimatul trebuie inghitit intreg cu lichid, putand fi administrat cu sau fara alimente.

Durata tratamentului depinde de tipul, durata si evolutia simptomatologiei. Pentru febra de fan, o perioada de tratament de 3-6 saptamani este in general suficienta; pentru expunerea de scurta durata la polen, tratamentul timp de o saptamana este suficient.

Daca aveti impresia ca efectul Xyzal comprimate 5 mg este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati luat mai multe comprimate de Xyzal 5 mg decat ar fi trebuit:
Supradozajul poate determina somnolenta la adulti si initial agitatie si neliniste urmata de somnolenta la copii.

Daca ati uitat sa luati Xyzal comprimate 5 mg: in acest caz nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata, ci continuati tratamentul in regimul de doze recomandat de medicul dumneavoastra.

Efectele la intreruperea tratamentului cu Xyzal comprimate 5 mg:
Nu sunt necesare reguli speciale.

Compozitie:

Substanta activa este diclorhidrat de levocetirizina

Alti componenti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloza (E464), dioxid de titaniu (E171), macrogol 400.

Precautii:

Aveti grija deosebita cu Xyzal comprimate 5 mg:
Nu este recomandata administrarea Xyzal comprimate 5 mg copiilor cu varsta sub 6 ani.
Pacientelor cu functie renala afectata li se poate administra doza mai mica in functie de severitatea bolii tratate; doza va fi determinata de medicul care a stabilit tratamentul.
Pacientilor cu functie hepatica afectata trebuie sa li se administreze doza uzuala.
Pacientilor care au atat funcpe renala afectata cat si hepatica fi se poate administra o doza mai mica in functie deseveritatea bolii renale; doza va fi determinata de medicul care va trateaza.

Atentionari:

Conducerea vehiculelor sl utilizarea utilajelor:
Nu exista nici o dovada ca acest medicament, administrat in doza recomandata, afecteaza vigilenta, viteza de reactie si capacitatea de a conduce vehicule. Cu toate acestea, unii pacienti pot prezenta somnolenta, oboseala sau astenie sub terapie cu XyzaL
De aceea, pacientii care intentioneaza sa conduca vehicule, sa se implice in activitati riscante sau sa foloseasca utilaje li se recomanda sa nu depaseasca doza recomandata si mai intai sa astepte si sa urmareasca indeaproape raspunsul la medicament. Pacieti sensbili trebuie sa evite administrarea concomitenta de alcool sau de medicamente ce deprima sistemul nervos central.

Reactii adverse:

Ca si alte medicamente, Xyzal comprimate 5 mg poate sa aiba reacti adverse.

In principal reactiile adverse usoare sau moderate ca: uscaciunea gurii, dureri de cap, oboseala si somnolenta au fost raportate frecvent (peste 1 %).
Daca dezvoltati una din reactiile adverse descrise mai sus, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra, care va stabili severitatea acestora si va decide orice masuri in plus care vor fi necesare.

La primul semn de reactie de hipersensibilitate (alergie la medicament), opriti imediat tratamentul cu Xyzal comprimate 5 mg.
Daca observati oricare alte reactii adverse care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Supradozaj:

Daca credeti ca ati luat o supradoza de Xyzal comprimate 5 mg, va rugam sa informati medicul dumneavoastra, care va decide ce masuri trebuie luate.

Interactiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta de Xyzal comprimate 5 mg cu alimente si bauturi:
Se recomanda prudenta daca Xyzal comprimate 5 mg se administreaza concomitent cu alcool. La pacientii sensibili, administrarea concomitenta de levocetirizina si alcool poate avea efecte asupra vigilentei si a abilitatii de a conduce si utiliza masini.

Interactiuni medicamentoase:
Va rugam sa informat medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent alte medicamente, chiar si cele fara prescriptie medicala.
Nu s-au observat interactiuni cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de administrarea acestui medicament. Desi studiile efectuate la animale nu au relevat efecte negative, Xyzal compri- mate 5mg nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Daca se administreaza accidental Xyzal comprimate 5mg in timpul sarcinii, nu sunt de asteptat efecte grave asupra fatului, dar cu toate acestea trebuie intrerupta imediat administrarea medicamentului.

Alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de administrarea acestui medicament. Xyzal comprimate 5 mg nu trebuie administrat in timpul alaptarii deoarece se presupune ca substanta activa trece in laptele matern.

Prezentare ambalaj:

10 comprimate filmate.

Conditii de pastrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu exista instructiuni speciale de pastrare.
A nu se folosi dupa data de expirare mentionata pe ambalaj.