Substanta activa: acyclovirum

Indicatii:

Herpes genital primar sau recurent la pacientii imunocompetenti sau nu. profilaxia recurentelor frecvente ale herpesului genital la pacientii imunocompetenti. tratamentul varicelei la copii intre 2-18 ani. tratamentul herpesului zoster acut.

Infectii mucoase sau cutanate cu virus herpes simplex tipurile 1 si 2 la pacientii imunocompromisi. Herpes zoster la pacientii imunocompromisi. Encefalita din infectia cu herpes simplex virus. Infectiile cu herpex simplex ale nou-nascutilor.

Pentru reducerea timpului de vindecare si a duratei indepartarii virusului in infectiile genitale primare. infectiile muco-cutanate limitate, fara risc vital, la pacientii imunocompromisi.
In infectiile herpetice labiale recurente la copii de 12 ani sau mai mult.

Actiune:

Un analog nucleozidic purinic sintetic, aciclic, care inhiba replicarea ADN-ului. absorbtia sistemica este mica din tractul GI si in urma administrarii topice, desi nivelele terapeutice sunt atinse. alimentele nu au efect asupra absorbtiei.
Nivele de varf dupa PO: 1,5-2 h. T 1/2, PO, CCR mai mare de 80 mL/min/1,73 m2: 2,5 h.

Metabolitii si medicamentul neschimbat sunt excretati de rinichi (pana la 85%).
Pacientii carora li se administreaza aciclovir (600-800 mg/zi) cu zidovudina au o rata de supravietuire mai mare decat cei carora li se administreaza numai aciclovir.