Substanta activa: orlistatum
Producator: F. Hoffmann-La Roche Ltd Elvetia
Categoria: Scaderea asimilarii
Tip: Capsule

Indicatii:

CE ESTE XENICAL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA?
XENICAL este un medicament contra obezitatii. Acesta nu reduce apetitul alimentar.
XENICAL este un inhibitor potent, specific si cu durata lunga de actiune a lipazelor gastro-intestinale. In consecinta, enzimele inactivate nu sunt disponibile pentru hidroliza grasimilor alimentare si aceasta permite ca aproximativ 30% din grasimile ingerate la o masa sa treaca prin intestin nedigerate. De aceea, corpul dumneavoastra nu va putea folosi aceste grasimi alimentare ca sursa de energie si nu le va putea transforma in tesut gras. Aceasta va va ajuta sa va reduceti greutatea.
La unii pacienti, reducerea in greutate realizata cu XENICAL poate determina intarzierea aparitiei diabetului zaharat de tip II. XENICAL este indicat in tratamentul obezitatii impreuna cu o dieta moderat hipocalorica.

Contraindicatii:

Nu luati XENICAL
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la orlistat sau la oricare dintre celelalte componente ale XENICAL;
- daca suferiti de sindrom de malabsorbtie cronica (absorbtie insuficienta a substantelor nutritive din tractul digestiv);
- daca suferiti de colestaza (tulburare hepatica).

Administrare:

CUM SA LUATI XENICAL?
Utilizati intotdeauna XENICAL exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala este de o capsula de 120 mg administrata la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Poate fi luata imediat inainte, in timpul sau la maximum o ora dupa masa.
XENICAL trebuie utilizat cu o dieta echilibrata, controlata din punct de vedere al caloriilor, bogata in fructe si legume si care sa contina in medie 30% din calorii provenite din grasimi. Aportul dumneavoastra zilnic de grasimi, glucide si proteine trebuie repartizat la cele trei mese. Aceasta inseamna ca, in mod obisnuit, veti lua o capsula la micul dejun, o capsula la masa de pranz si una la masa de seara. Pentru a obtine un beneficiu maxim, evitati consumul, intre mese, al alimentelor ce contin grasimi cum ar fi biscuiti, ciocolata sau gustari dulci.
XENICAL actioneaza doar in prezenta grasimilor alimentare. De aceea, daca omiteti o masa principala sau luati o masa ce nu contine grasimi, nu este necesar sa utilizati XENICAL.
Spuneti medicului dumneavoastra daca, pentru un anumit motiv, nu ati luat medicamentul exact asa cum v-a fost prescris. Altfel, medicul dumneavoastra s-ar putea gandi ca medicamentul nu este eficace sau nu este bine tolerat si ar putea sa va schimbe tratamentul fara a fi nevoie.
Medicul dumneavoastra va va intrerupe tratamentul cu XENICAL dupa 12 saptamani daca nu ati pierdut cel putin 5% din greutatea corporala masurata la inceputul tratamentului cu XENICAL.

Modul si calea de administrare
Capsula trebuie inghitita cu apa.

Durata tratamentului
XENICAL a fost studiat in studii clinice de lunga durata, pana la 4 ani.

Compozitie:

Ce contine XENICAL?
Substanta activa este orlistat 120 mg.

Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, povidona, laurilsulfat de sodiu si talc. invelisul capsulei este alcatuit din gelatina, indigo carmin (E132), dioxid de titan (E171) si cerneala de imprimare comestibila.

Precautii:

Aveti grija deosebita cand utilizati XENICAL
Scaderea greutatii poate necesita modificarea dozelor de medicament folosite pentru alte afectiuni (de exemplu colesterol crescut sau diabet zaharat). Asigurati-va ca ati discutat cu medicul dumneavoastra despre acestea precum si despre alte medicamente pe care este posibil sa le utilizati. Scaderea in greutate poate insemna ca aveti nevoie de ajustari ale dozelor acestor medicamente.
Pentru a obtine maximum de beneficiu cu XENICAL trebuie sa urmati programul de alimentatie recomandat de medicul dumneavoastra. Ca in orice alt program de control al greutatii, supraconsumul de grasimi si calorii poate anula orice efect de scadere in greutate.
Acest medicament poate provoca modificari inofensive in modul de functionare al intestinului, cum sunt scaune grasoase sau uleioase datorita eliminarii grasimilor nedigerate in materiile fecale. Posibilitatea aparitiei acestora poate creste daca XENICAL este folosit cu o dieta bogata in grasimi. in plus, aportul dumneavoastra zilnic de grasimi trebuie impartit egal la cele trei mese principale deoarece, daca XENICAL este administrat la o masa foarte bogata in grasimi, posibilitatea efectelor gastro-intestinale poate creste.

Atentionari:

XENICAL nu este destinat utilizarii la copii.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
XENICAL scade absorbtia unor suplimente de substante nutritive liposolubile; in special beta carotenului si a vitaminei E. De aceea, este necesar sa urmati sfatul medicului dumneavoastra de a avea o dieta nutritiva echilibrata, bogata in fructe si legume. Medicul dumneavoastra va poate sugera sa utilizati un supliment de multivitamine.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
XENICAL nu are efecte cunoscute asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, XENICAL poate provoca efecte nedorite, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului cat de repede posibil daca nu va simtiti bine in timp ce utilizati XENICAL.
Majoritatea efectelor nedorite legate de utilizarea XENICAL se datoreaza actiunii sale locale la nivelul tubului digestiv. Acestea includ frecvent: necesitatea crescuta sau urgenta de evacuare intestinala, flatulenta (gaze) cu eliminare, eliminari uleioase si scaune grase sau uleioase.
Aceste simptome sunt in general usoare, apar la inceputul tratamentului, dispar dupa un timp si se produc in special dupa mese cu un continut crescut de grasimi. De obicei, dispar daca se continua tratamentul si se urmeaza regimul recomandat.
Rareori, la administrarea de XENICAL au aparut cazuri de reactii alergice. Simptomele principale sunt prurit, eruptii cutanate, pustule (pete usor reliefate, pruriginoase, mai pale sau mai rosii decat pielea din jurul lor), dificultati severe de respiratie, greata, varsaturi si stare de rau.
Foarte rar s-au raportat cazuri de crestere ale concentratiilor plasmatice ale enzimelor hepatice.
Foarte rar s-au raportat cazuri de diverticulita.
Foarte rar s-au raportat cazuri de calculi biliari.
Rar s-au raportat cazuri de hemoragie rectala, in general de intensitate moderata.
Este recomandata folosirea unei masuri contraceptive suplimentare pentru a preveni posibilul esec al contraceptiei orale, ce poate apare in cazul diareei severe.
In studiile clinice, unii pacienti cu diabet zaharat de tip II au manifestat scaderea glicemiei si balonare.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj:

Daca luati mai mult decat trebuie din XENICAL
Daca utilizati mai multe capsule decat vi s-a spus sa luati, s-au daca altcineva ia accidental medicamentul dumneavoastra, contactati un medic, un farmacist sau mergeti la spital, deoarece poate fi nevoie de supraveghere medicala.

Daca uitati sa luati XENICAL
Daca uitati sa utilizati medicamentul o data, luati-l imediat ce va amintiti, daca aceasta se intampla pana la o ora dupa masa si apoi continuati sa-l luati la orele obisnuite. Nu luati o doza dubla. Daca ati omis mai multe doze, informati medicul dumneavoastra si urmati recomandarile primite. Nu schimbati dumneavoastra doza prescrisa decat daca medicul va recomanda acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:

XENICAL poate modifica activitatea urmatoarelor medicamente:
Anticoagulante (de exemplu warfarina). Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze coagulograma.
Ciclosporina. Administrarea concomitenta cu ciclosorina nu este recomandata. Poate fi necesar ca medicul dumneavostra sa va monitorizeze concentratia plasmatica de ciclosporina mai des decat in mod obisnuit.
Amiodarona.

Pentru recomandari intrebati medicul dumneavostra.

Sarcina si alaptarea:

Utilizarea XENICAL in timpul sarcinii nu este recomandata.
Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu XENICAL, deoarece nu se cunoaste daca XENICAL se excreta in laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Cum arata XENICAL si continutul ambalajului?

Capsulele de XENICAL sunt de culoare turcoaz, avand imprimat «ROCHE XENICAL.120» si sunt disponibile in blistere si flacoane din sticla continand 21, 42 si 84 capsule.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Conditii de pastrare:

CUM SE PASTREAZA XENICAL?
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Blistere
A nu se pastra la temperaturi peste 25 °C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizati XENICAL dupa data de expirare inscrisa pe cutie.