Substanta activa: josamycinum

Indicatii:

Infectii acute si cronice, provocate de germeni sensibili la Josamicina, cum ar fi:
- Infectii la nivelul ORL: angina si inflamatii ale mucoasei faringiene (faringite) cauzate de streptococi, otite medii, sinuzite, laringite, precum si difterie (in completarea terapiei cu anatoxina difterica) ca si scarlatina, in cazuri de alergii sau intoleranta la peniciline;
- infectii ale cailor respiratorii: tuse convulsiva, bronsita acuta, bronhopneumonie, pneumonie, pneumonii atipice, psitacoza;
- infectii ale cavitatii bucale (stomatologice): gingivite, abcese dentare;
- infectii ale pielii si ale tesuturilor moi
- infectii ale cailor urinare si ale organelor sexuale: piodermite, inflamatii purulente (furunculoza), antrax, erizipel, limfangite, limfoadenita, limfogranulomatoza inghinala, prostatite, gonoree si sifilis (in cazurile de alergie sau intoleranta la peniciline).

Contraindicatii:

Wilprafen nu trebuie sa fie administrat la persoanele prezentand hipersensibilitate fata de eritromicina si alte antibiotice din grupa macrolidelor si nici la cele cu leziuni hepatice grave.
Desi pana in prezent nu au fost semnalate efecte teratogene la cercetarile experimentale, se recomanda ca produsul Wilprafen sa nu fie administrat in timpul sarcinii si alaptarii si nici la prematuri.

Administrarea Josamicinei concomitent cu antihistaminicele care contin terfenadin sau astemizol este contraindicata.

Reactii adverse:

Tulburari ale tractului gastrointestinal ca de exemplu anorexie, pirozis, greata si diaree sunt rareori semnalate. Diarei persistente grave pot indica o colita pseudomembranoasa provocata de antibiotice. In astfel de cazuri, tratamentul cu Wilprafen trebuie intrerupt imediat si instituita o terapie adecvata (ex. Vancomicina oral 4 250 mg/zi).
Medicamentele care inhiba motilitatea intestinelor sunt contraindicate. In astfel de cazuri trebuie anuntat imediat medicul curant. Reactiile cutanate sunt deosebit de rare. In cazuri izolate apar modificari trecatoare ale valorilor enzimelor hepatice. La pacientii sensibili la clorura de cetilpiridiniu, agentul conservant al suspensiei de Wilprafen, pot aparea reactii alergice.

Nu au fost constatate semne de hipoacuzie tranzitorie pana in prezent la Wilprafen, semnalate la alte macrolide in cazurile de supradozare.