Substanta activa: combinatii
Producator: Cemelog-Brs – Ungaria
Categoria: Infectii genitale
Grupa farmaceutica: antiinfectioase si antiseptice ginecologice
Tip: comprimate vaginale

Indicatii:

Viviflor are următoarele indicații terapeutice:
* Refacerea florei bacteriene cu Lactobacillus după tratamentul cu diverse medicamente (antibiotice).
* Tratament adjuvant în cazul simptomelor induse de deficitul de estrogeni din pre- și postmenopauză (uscăciune vaginală, mâncărime, senzația de arsură); Viviflor este potrivit ca adjuvant în cazul terapiei de substituție hormonală.
* Afecțiuni vaginale ușoare până la moderate de cauză neprecizată, vaginite determinate de bacterii sau candida, dacă tratamentul antiinfecțios nu este absolut necesar.

Viviflor conține lactobacili existenți în flora vaginală fiziologică și estriol. Ambele componente acționează local la nivelul vaginului.
În condiții fiziologice când flora saprofită nu este afectată, profilaxia infecțiilor vaginale se realizează prin mecanisme naturale. Protecția este asigurată de prezența bacilului Doederlein (Lactobacillus acidophilus), care produce acid lactic și alte componente care previn infecțiile.

Mediul acid rezultat (pH 3,8 – 4,5) este optim pentru dezvoltarea lactobacililor determinând în schimb condiții nefavorabile pentru colonizarea și creșterea microorganismelor patogene. Unele medicamente (antibiotice), infecțiile locale, boli grave și o igienă inadecvată pot reduce numărul sau elimina bacilii Doederlein din flora vaginală. Viviflor conține o canitate mare de lactobacili, care ajută la refacerea mediului fiziologic la nivelul vaginului.

Mecanismele naturale de protecție ale organismului pot fi alterate și de variațiile sau existența unei cantități mici de estrogeni (de exemplu în pre și post menopauză). Estriol, celălalt component al medicamentului este un hormon feminin endogen. Deși Viviflor conține o cantitate foarte mică de estriol, acesta îmbunătățește circulația sanguină la nivel vaginal și asigură elasticitatea și lubrifierea epiteliului vaginal.

Aceste efecte determină condiții favorabile pentru creșterea lactobacililor.

Viviflor conține lactoză, un substituent nutritiv necesar creșterii lactobacililor lactoza fiind convertită rapid la acid lactic. Creșterea lactobacililor la nivelul florei vaginale începe imediat după administrarea primei doze din acest medicament.

Contraindicatii:

Nu utilizați Viviflor
- dacă sunteți alergic (hipersensibil) la estriol, la Lactobacillus acidophilus sau la oricare dintre celelalte componente ale Viviflor;
- dacă aveți (ați avut) sau sunteți suspectată de a avea cancer de sân, uterin sau vaginal;
- dacă aveți sau sunteți suspectată de a avea endometrioză;
- dacă aveți sângerări vaginale de cauză necunoscută;
- dacă nu ați avut primul ciclu menstrual.

Administrare:

Utilizați întotdeauna Viviflor exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Doza uzuală pentru Viviflor este:
Infecții vaginale, refacerea florei normale cu Lactobacillus
Unul sau două comprimate vaginale zilnic, seara la culcare timp de 6-12 zile. Comprimatele trebuie introduse profund în vagin; administrarea trebuie întreruptă în timpul menstruației și apoi reluată.
Reducerea disconfortului din pre- sau postmenopauză (uscăciune vaginală, mâncărime, senzația de arsură, durere în timpul contactului sexual), adjuvant în tratamentul de substituție hormonală.

Un comprimat vaginal zilnic, administrat intravaginal profund, seara la culcare timp de 12 zile. Dacă mucoasa vaginală este extrem de uscată, comprimatele trebuie să fie umezite cu puțină apă înainte de a fi introduce în vagin.

Alte informatii
Viviflor conține excipienți inactivi care nu se dizolvă complet în vagin. De aceea, pot să apară pete pe lenjerie, dar aceasta nu influiențează efectul terapeutic. Este recomandată utilizarea tampoanelor igienice în timpul tratamentului. În cazuri rare datorită unei mucoase vaginale foarte uscate
comprimatul poate fi eliminat intact. De aceea, este recomandată umezirea comprimatelor înainte de administrare pentru a preveni această situație.
Dacă utilizați mai mult decât trebuie din Viviflor
In cazul în care v-ați administrat o doză mai mare decât cea recomandată, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitați să utilizați Viviflor
Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Compozitie:

Substanțele active sunt: Lactobacillus acidophilus 100 milioane germeni și estriol 0,03 mg.

Celelalte componente sunt: lactoză DC, fosfat de sodiu dibazic (anhidru), celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.

Precautii:

Înainte de a începe să utilizați Viviflor, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți sau ați avut oricare din afecțiunile mai jos menționate:
- tromboză venoasă la membrele inferioare sau la plămâni;
- afecțiuni cardiace severe;
- hipertensiune arterială;
- afecțiuni hepatice;
- insuficiență renală severă;
- diabet zaharat;
- migrenă sau epilepsie;
- porfirie;
- hiperlipidemie;
- otoscleroză;
- mastoză fibrochistică.
Dacă în timpul tratamentului cu acest medicament apar sângerări vaginale neașteptate, întrerupeți imediat tratamentul și adresați-vă medicului pentru investigarea motivului sângerării.

Nu faceți spălături vaginale în timpul tratamentului cu Viviflor.

Atentionari:

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Viviflor poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării numai la recomandarea medicului.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Viviflor poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Poate apare ușoară senzație de arsură sau de înțepături după administrarea intravaginală a unui comprimat.

În această situatie nu este necesar să întrerupeți tratamentul. Totuși, dacă simptomele persistă, adresați-vă medicului cât mai curând posibil. În cazuri rare a apărut intoleranța manifestată prin roșeață și mâncărime. A fost raportat un caz de alergie la Lactobacillus acidophilus.
Dacă Viviflor este administrat accidental pe cale orală, nu sunt de așteptat reacții adverse.

Dacă vreuna dintre reacțiile adverse devine gravă sau dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați sau ați luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală, pentru că unele substanțe active (antibioticele) pot influența efectul componentelor acestui medicament. Viviflor și alte medicamente destinate sferei ginecologice pot fi folosite concomitent numai dacă există indicația medicului.

Sarcina si alaptarea:

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Viviflor poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării numai la recomandarea medicului.

Prezentare ambalaj:

Comprimate vaginale ovale, biconvexe, cu pete slab bej.
Cutie cu un blister din PVC-PE-PVdD/Al a 6 comprimate vaginale.
Cutie cu un blister din PVC-PE- PVdD /Al a 12 comprimate vaginale.

Conditii de pastrare:

A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi de 2 – 8 grade C, în ambalajul original.
Nu utilizați Viviflor după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să eliminați medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.