Substanta activa: tocoferolum

Indicatii:

Tratamentul carentei de vitamina E.
Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de Vitamina E:
- sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni
- afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva)
- tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale)
- gastrectomie
- abetalipoproteinemie
- acantoza
- necesitati crescute de Vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la vitamina E, la oricare dintre excipientii produsului sau la uleiul de arahide.
Hipervitaminoza E.

Precautii:

Aceasta forma farmaceutica nu este adecvata copiilor. Pentru aceasta categorie de pacienti se vor utiliza forme farmaceutice si concentratii adecvate varstei.
Vitamina E nu va fi administrata concomitent cu alte medicamente care contin vitamina E, decat daca doza totala de vitamina E administrata nu depaseste doza maxima recomandata, datorita riscului aparitiei hipervitaminozei.
Dozele recomandate nu vor fi crescute de catre pacient, fara recomandarea prealabila a unui medic.

Atentionari:

Hipoprotrombinemia datorata deficitului de vitamina K spontan sau consecutiv tratamentului cu derivati de indandiona sau cumarina poate fi agravata de administrarea unor doze mari de vitamina E (mai mult de 400 U/zi).
Vitamina E va fi administrata cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica datorita riscului de aparitie a hipoprotrombinemiei.
La pacientii predispusi la tromboza (inclusiv pacientii care primesc tratament cu estrogeni, de exemplu femei care utilizeaza contraceptive orale) a fost raportata cresterea riscului aparitiei acesteia, in cazul administrarii vitaminei E.

Supradozaj:

Vitamina E este caracterizata printr-un potential scazut de toxicitate. La doze zilnice mai mari de 1 g au fost raportate tulburari gastrointestinale reversibile dupa intreruperea tratamentului. Daca este necesar, se pot institui masurile generale de sustinere a functiilor vitale.

Sarcina si alaptarea:

Studii preclinice din literatura nu au evidentiat efecte teratogene, dar au evidentiat un efect fetotoxic de tip retard de crestere intra-uterina in cazul administrarii vitaminei E la animal.
Vitamina E strabate bariera placentara si se regaseste in circulatia fetala in proportie de 20-30% din concentratia plasmatica materna. Deoarece nu exista studii care sa evidentieze siguranta administrarii vitaminei E la gravide, nu este recomandata administrarea vitaminei E in doze mai mari decat necesarul zilnic, in timpul sarcinii.

Vitamina E se excreta in laptele matern. Deoarece nu sunt cunoscute efectele asupra sugarului, nu este recomandata administrarea vitaminei E in doze mai mari decat necesarul zilnic, in timpul alaptarii.
Datorita continutului in vitamina E care depaseste necesarul zilnic recomandat, Vitamina E 100 mg si Vitamina E 400 mg nu sunt adecvate administrarii ca tratament profilactic in timpul sarcinii sau alaptarii.