Substanta activa: acyclovirum

Indicatii:

Tratamentul infectiilor pielii si mucoaselor cu herpes simplex, inclusiv herpesul genital, primar sau avansat si in revenirile ulterioare.
Aciclovir nu omoara virusurile latente.
Dupa tratament, bolnavul ramane deci expus la aceeasi frecventa de recidivare ca inainte; prevenirea infectiilor cu virusul herpes simplex la subiectii imunodepresivi; tratamentul infectiilor cu virusul herpes zoster.

Contraindicatii:

Pacienti cu hipersensibilitate la Aciclovir.

Administrare:

Pulberea injectabila: adulti: 5-10 mg/kg la intervale de 8 ore. In encefalita herpetica si Herpes zoster 10 mg/kg de 3 ori pe zi, 10 zile. Copii intre 3luni si 12 ani 250 mg/m2 la 8 ore. Nou-nascutii: 10 mg/kg de 3 ori pe zi.

Insuficienta renala cu Cl creatinina intre 25-50 ml/min este indicata administrarea la 12 ore, Cl creatinina intre 25-10 ml/min, este indicata administrarea odata pe zi, si Cl creatininei sub 10 ml/min, doza este de 125 mg/m2, odata pe zi.

Unguent oftalmic: administrarea la nivelul sacului conjunctival de 5 ori pe zi, cel putin 3 zile.

Infectii cu virusul herpes simplex.

Actiune:

Aciclovir este un agent antiviral deosebit de activ fata de virusurile herpes simplex de tip I si II si varicella zoster.
Odata intrat in celula infectata de virus, aciclovir se transforma in produsul activ aciclovir-trifosfat.
Acesta actioneaza ca inhibitor al sintezei ADN-ului viral (impiedicand replicarea virusului), fara sa influenteze procesele celulelor normale.

Compozitie:

Pulbere injectabila 250 mg aciclovir per flacon.

Precautii:

In insuficienta renala, posologia va trebui redusa si asigurat un aport hidric suficient.
Se va urmari de asemenea: functia renala si hematopoietica (formula sanguina), bilantul hepatic.
La pacientii in varsta care sunt tratati cu doze orale mari de Aciclovir, se va avea in vedere o hidratare corespunzatoare.

O atentie deosebita se va acorda reducerii dozei la pacientii cu afectiuni renale.

Reactii adverse:

In general preparatul este bine tolerat, dar uneori pot aparea eruptii cutanate benigne, tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale), febra, cresteri moderate tranzitorii ale bilirubinei, transaminazelor, cresteri usoare ale creatininei si ureei serice, scaderea indicilor hematologici, tulburari neurologice si psihice reversibile (oboseala, tremor, confuzie mintala), modificari EEG.

Aceste tulburari regreseaza la intreruperea tratamentului.

Sarcina si alaptarea:

Folosirea in timpul sarcinii si alaptarii impune prudenta.
Aciclovir trebuie administrat cu prudenta la gravide si lauze; in caz de necesitate se va avea in vedere rata beneficiu/risc.
Aciclovir se regaseste in cantitati mici in laptele matern.