Substanta activa: mesalazinum
Producator: Dr. Falk Pharma GmbH Germania
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Grupa farmaceutica: antiinflamatoare intestinale, mesalazinum
Tip: Supozitoare
Medicul dumneavoastra v-a prescris Salofalk 250 mg supozitoare deoarece suferiti de o boala inflamatorie cronica a intestinului (colita ulcerativa). Salofalk 250 mg supozitoare poseda o activitate antiinflamatorie directa asupra modificarilor tesutului conjunctiv si ale mucoasei de la nivelul rectului cauzate de boala. Acest medicament s-a dovedit extrem de eficace si foarte bine tolerat in cazul utilizarilor de pana in prezent.

Scopul tratamentului este acela de a opri simptomele acute. Puteti obtine aceasta daca utilizati Salofalk 250 mg supozitoare cu regularitate, asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Pentru a preveni cu eficacitate maxima reaparitia semnelor de inflamatie in decursul perioadei asimptomatice,
odata ce inflamatia acuta s-a ameliorat, este important sa continuati tratamentul utilizand Salofalk 250 mg supozitoare asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Cooperarea dumneavoastra in aceasta perioada asimptomatica este esentiala pentru succesul tratamentului.

De aceea, va rugam sa respectati sfaturile medicului dumneavoastra si sa mergeti regulat la controalele medicale. in acest fel veti contribui in mod deosebit la ameliorarea simptomelor si puteti ajuta la prevenirea reaparitiei acestora.

Indicatii:

Tratamentul acut al bolilor inflamatorii ale intestinului (colita ulcerativa) in care exista doar afectare rectala, si tratamentul pentru prevenirea recurentelor acestora.

Contraindicatii:

Cand nu trebuie sa utilizati Salofalk 250 mg supozitoare?
Nu trebuie sa utilizati Salofalk 250 mg supozitoare in caz de:
- antecedente de reactii de hipersensibilitate la acidul salicilic, derivatii sai sau la oricare dintre excipientii produsului;
- tulburari grave ale functiilor hepatica si renala;
- ulcere gastrice sau duodenale active;
- predispozitie accentuata patologic la sangerare (diateza hemoragica).

Administrare:

Instructiunile prezentate mai jos sunt valabile doar daca medicul dumneavoastra nu v-a prescris sa utilizati altfel Salofalk 250 mg supozitoare. Va rugam sa respectati cu strictete indicatiile pentru o utilizare atenta, altfel Salofalk 250 mg supozitoare nu va putea sa actioneze eficace.

Cat de des si cat Salofalk250 mg supozitoare trebuie sa utilizati?
Pentru tratamentul simptomatologiei acute a inflamatijei, trebuie sa administrati cate 2 supozitoare Salofalk 250 mg de 3 ori pe zi (echivalent cu 1500 mg mesalazina/zi).

Pentru tratamentul indelungat de prevenire a recurentelor, trebuie administrat cate 1 supozitor Salofalk 250 mg de 3 ori pe zi (echivalent cu 750 mg mesalazina/zi).

Cum si cand trebuie sa utilizati Salofalk 250 mg supozitoare?
Se introduce in rect cate un supozitor, de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara).

Este important sa utilizati Salofalk 250 mg supozitoare In mod regulat atat in faza acuta a bolii cat si in faza de tratament indelungat, deoarece doar asa se poate obtine vindecarea.
Cat timp trebuie sa utilizati Salofalk 250 mg supozitoare?

Durata tratamentului depinde de natura, severitatea si evolutia bolii. Medicul dumneavoastra va decide durata de utilizare in functie de fiecare caz in parte.

Greseli de utilizare
Ce trebuie sa faceti daca ati utilizat prea putin Salofalk 250 mg supozitoare sau ati omis o doza?

Nu incercati sa va corectati greseala utilizand mai multe supozitoare la urmatoarea administrare, ci continuati tratamentul cu dozele prescrise.

Daca va amintiti repede ca ati omis o doza, o puteti administra imediat.
Daca va amintiti doar cu putin timp inantea administrarii urmatoarei doze, administrati doar doza obisnuita nu o doza dubla.

Ce se intampla daca intrerupeti tratamentul sau doriti sa-l terminati mai devreme?
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa intrerupeti (de exemplu: din cauza reactiilor adverse) tratamentul cu Salofalk 250 mg supozitoare sau sa-l terminati mai devreme.

Compozitie:

Un supozitor contine mesalazina 250 mg si excipienti: gliceride de semisinteza solide (WitepsolW 45).

Precautii:

Ce precautii trebuie avute in vedere?
Salofalk 250 mg supozitoare trebuie utilizat sub supraveghere medicala. inainte si in timpul tratamentului trebuie efectuate teste ale sangelui si urinii la indicatia medicului curant. Se recomanda efectuarea acestor teste la 14 zile dupa inceperea tratamentului si apoi de inca 2-3 ori la intervale de 4 saptamani.
Daca valorile obtinute sunt normale, sunt suficiente testari ulterioare la intervale de 3 luni. Daca apar si alte semne de boala, trebuie efectuate imediat aceste teste.
Determinarea uremiei si creatininemiei impreuna cu analizarea sedimentului urinar sunt recomandate pentru monitorizarea functiei renale. rebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei valorilor crescute ale methemoglobinemiei.
Pacientii cu tulburari ale functiei pulmonare, mai ales cei cu astm bronsic, necesita o monitorizare atenta in timpul tratamentului cu Salofalk 250 mg supozitoare.

Atentionari:

Cand puteti utiliza Salofalk 250 mg supozitoare doar dupa ce ati discutat in prealabil cu medicul dumneavoastra?
Mai jos sunt descrise circumstantele in care puteti utiliza Salofalk 250 mg supozitoare doar in anumite conditii si cu atentie deosebita. Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra despre acestea. Informatiile sunt valabile si daca aceste circumstante au aparut in trecut.
Daca stiti ca aveti hipersensibilitate la produse ce contin sulfasalazina (o substanta inrudita cu mesalazina), atunci puteti sa incepeti tratamentul cu Salofalk 250 mg supozitoare doar sub monitorizare medicala atenta.
Copii
Ce trebuie sa stiti despre utilizarea produsului la nou-nascuti si copii mici?
Datorita datelor insuficiente referitoare la utilizarea produsului la acest grup de varsta, Salofalk 250 mg supozitoare nu trebuie utilizat in tratamentul
noilor-nascuti si al copiilor mici.

Reactii adverse:

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul tratamentului cu Salofalk 250 mg supozitoare si ce masuri trebuie luate, daca acest lucru este necesar?
Reactii adverse gastro-intestinale
Rareori au fost raportate discomfort abdominal, diaree, meteorism abdominal, greata si varsaturi.
Reactii adverse neurologice
In timpul tratamentului cu mesalazina au fost observate cazuri rare de reactii adverse neurologice centrale precum cefalee si ameteli.
Reactii adverse renale
In timpul tratamentului cu produse ce contin mesalazina au fost observate cazuri rare de afectare a functiei renale cu inflamatie acuta si cronica a tesutului conjunctiv renal (nefrita interstitiala) si insuficienta renala.
Reactii adverse de hipersensibilitate
In cazuri rare sunt posibile reactii de hipersensibilitate ce nu depind de doza administrata si care sunt identice cu cele cauzate de catre acidul salicilic si derivatii sai, cum ar fi: eruptii cutanate (exantem), febra medicamentoasa, ingustare spastica a cailor respiratorii (bronhospasm), inflamatie a membranei
ce inconjoara inima si a muschiului inimii (pericardita, miocardita), inflamatie acuta a pancreasului (pancreatita acuta).
In timpul tratamentului cu mesalazina au fost observate cazuri izolate de inflamatie a alveolelor pulmonare (alveolita alergica). Ocazional se poate produce inflamatia intregului colon (panc
olita).
Se stie ca in cazul utilizarii unor substante cu structura chimica asemanatoare cu cea a mesalazinei a aparut un sindrom indus medicamentos asemanator lupusului eritematos (rash malar, eruptie „in fluture”), de aceea riscul de producere al acestui sindrom in cazul utilizarii mesalazinei nu poate fi eliminat.

Alte reactii adverse
Rareori au aparut durerea musculara si articulara (mialgie, artralgie).
Datorita structurii chimice a acestei substante nu poate fi eliminat riscul de modificare a proportiei unui pigment sanguin (concentratii plasmatice de methemoglobina crescute).
Dupa utilizarea medicamentelor ce contin mesalazina, in cazuri izolate, au fostobservate modificari ale hemoleucogramei (anemie aplastica, agranulocitoza, pancitopenie, neutropenie, leucopenie, trombocitopenie).
Ocazional au fost raportate cazuri de inflamatie a ficatului (hepatita) si in cazuri rare au fost raportate modificari ale parametrilor functiei hepatice (valori crescute ale concentratiilor plasmatice ale transaminazelor).
In cazuri individuale a fost raportata caderea partiala sau totala a parului.

Nota
Pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la produsele ce contin sulfasalazina trebuie sa inceapa tratamentul cu Salofalk 250 mg supozitoare doar sub monitorizare medicala atenta.
Daca apar semnele intolerantei acute precum spasme, durere abdominala acuta, febra, cefalee severa sau eruptii cutanate, tratamentul trebuie intrerupt imediat.
Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca observati aparitia reactiilor adverse, mai ales daca nu au fost incluse in acest prospect.

Supradozaj:

Ce trebuie sa faceti daca ati utilizat )prea mult Salofalk 250 mg supozitoare?

Pana in prezent, nu se cunosc cazuri de supradozaj. Datorita proprietatilor specifice ale mesalazinei din componenta Salofalk 250 mg supozitoare, este putin probabil sa apara simptome ale intoxicatiei, chiar dupa utilizarea unor doze mari. Nu sunt necesare masuri terapeutice, deoarece datele acumulate pana in prezent indica faptul ca este putin probabil sa se atinga concentratii plasmatice crescute.
Daca nu sunteti sigur, trebuie sa informati medicul dumneavoastra astfel incat acesta va decide ce masuri trebuie luate.

Daca ati utilizat prea mult Salofalk 250 mg supozitoare la o singura administrare, la urmatoarea administrare utilizati doza prescrisa nefiind necesar sa o reduceti.

Interactiuni cu alte medicamente:

Ce alte medicamente afecteaza actiunea Salofalk250 mg supozitoare sau sunt ele insele afectate de catre Salofalk 250 mg supozitoare?
Va rugam sa aveti in vedere ca aceasta informatie se refera, de asemenea, si la medicamentele pe care le-ati utilizat recent.
Anticoagulante cumarinice (medicamente ce scad coagulabilitatea sangelui):
Este posibila potentarea efectului anticoagulant (risc crescut de producere a sangerarilor la nivelul tractului gastro-intestinal).
Sulfoniluree (medicament ce reduce cantitatea de glucoza din sange):
Este posibila potentarea efectului hipoglicemiant.
Metotrexat (medicament ce inhiba cretterea celulara):
Este posibila cresterea toxicitatii metotrexatului.
Probenecid/sulfinpirazona (medicamente ce favorizeaza excretia de acid uric):
Este posibila reducerea eliminarii crescute de acid uric (reducerea efectului
uricozuric).
Spironolactona/furosemid (medicamente ce cresc productia de urina):
Este posibila reducererea productiei crescute de urina.
Rifampicina (medicament utilizat in tratamentul tuberculozei):
Este posibila reducerea efectului tuberculostatic.
Glucocorticoizi (medicamente antiinflamatoare cu actiune asemanatoare cortizonului):
Este posibila potentarea reactiilor adverse gastrice.
Va rugam sa informati medicul dumneavoastra in legatura cu medicamentele pe care le utilizati in mod curent.

Sarcina si alaptarea:

Ce trebuie sa stiti despre utilizarea produsului in perioada de sarcina sau alaptare?
In primele 3 luni de sarcina, Salofalk 250 mg supozitoare trebuie utilizat doar daca este neaparat necesar. Femeile ce doresc sa aiba un copil trebuie sa astepte o perioada in care este este suficienta o doza foarte mica de medicament sau tratamentul nu mai este necesar inainte de a ramane gravide.
Daca starea clinica o permite, tratamentul trebuie inrerupt in ultimele 2-4 saptamani de sarcina.
Pana in prezent, nu sunt disponibile date suficiente referitoare la utilizarea produsului in perioada de alaptare. Daca tratamentul este necesar in acesta perioada, trebuie intrerupt alaptatul.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 folii din PVC/PE a cate 5 supozitoare.

Conditii de pastrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.