Substanta activa: tenecteplazum

Indicatii:

Metalyse este indicat adultilor pentru tratamentul trombolitic al infarctului miocardic suspectat, cu supradenivelare persistenta a ST sau bloc recent de ramura stanga (Bundle Branch Block) in interval de 6 ore de la debutul simptomelor de infarct miocardic acut (IMA).

Contraindicatii:

Metalyse nu trebuie administrat pacientilor cu antecedente de reactii anafilactice (care pun viata in pericol) la oricare dintre substantele componente (tenecteplaza sau oricare alt excipient) sau la gentamicina (urme reziduale din procesul de fabricatie). Daca, cu toate acestea, este considerat necesar tratamentul cu Metalyse, trebuie sa fie disponibile imediat facilitatile de resuscitare in cazul in care acest lucru devine necesar.
Mai mult, deoarece tratamentul trombolitic este asociat cu un risc crescut de sangerare,administrarea Metalyse este contraindicata in urmatoarele situatii:
- tulburari hemoragice semnificative actuale sau in ultimele 6 luni;
- pacienti carora li se administreaza concomitent terapie curenta cu anticoagulant oral (INR > 1,3);
- antecedente de leziuni ale sistemului nervos central (de exemplu neoplasm, anevrism, interventii chirurgicale intracraniene sau la nivelul coloanei vertebrale);
- diateza hemoragica cunoscuta;
- hipertensiune arteriala severa necontrolata;
- interventii chirurgicale majore, biopsie a unui organ parenchimatos sau leziuni semnificative in ultimele 2 luni (inclusiv orice leziuni asociate cu IMA curent);
- leziuni recente la cap sau craniu;
- resuscitare cardiopulmonara prelungita (>2 minute) in ultimele 2 saptamani
- pericadita acuta si/sau endocardita bacteriana subacuta;
- pancreatita acuta;
- disfunctii hepatice severe, inclusiv insuficienta hepatica, ciroza hepatica, hipertensiune portala (varice esofagiene) si hepatita activa;
- ulcer peptic activ;
- anevrism arterial si malformatii arteriale/venoase cunoscute;
- neoplasm cu risc hemoragic crescut;
- orice antecedente cunoscute de accident vascular cerebral hemoragic sau de origine necunoscuta;
- antecedente cunoscute de accident vascular cerebral ischemic sau de atac ischemic tranzitoriu in ultimele 6 luni;
- dementa;

Administrare:

Metalyse trebuie prescris de catre medici cu experienta in utilizarea tratamentului trombolitic si cu posibilitati de a monitoriza utilizarea acestuia.
Tratamentul cu Metalyse trebuie inceput cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor.
Metalyse trebuie administrat in functie de greutatea corporala, cu o doza maxima de 10000 unitati (50 mg tenecteplaza). Volumul necesar pentru administrarea dozei corecte poate fi calculat conform urmatoarei scheme:

Pentru detalii vezi Precautii speciale pentru eliminare si alte instructiuni de manipulare
Doza necesara trebuie administrata in bolus intravenos unic in decurs de aproximativ 10 secunde.
O linie intravenoasa pre-existenta, poate fi utilizata pentru administrarea de Metalyse, numai in solutie de clorura de sodiu 0,9%. Solutia injectabila Metalyse este incompatibila cu solutia de glucoza.
Nu trebuie sa se adauge nici un alt medicament la solutia injectabila.
Copii si adolescenti
Metalyse nu este recomandat pentru utilizarea la copii (sub 18 ani) datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Terapie adjuvanta
Terapia adjuvanta antitrombotica cu antiagregante plachetare si anticoagulante trebuie administrata conform cu ghidurile terapeutice curente relevante pentru tratarea pacientilor cu infarct miocardic cu supradenivelarea segmentului ST.
In studiile clinice cu Metalyse, s-a utilizat ca terapie adjuvanta antitrombotica heparina nefractionata si enoxaparina.
Administrarea de acid acetilsalicilic trebuie inceputa cat mai repede dupa aparitia simptomelor si se va continua ca tratament pe durata intregii vieti atata timp cat nu este contraindicat.

Compozitie:

1 seringa preumpluta contine apa pentru preparate injectabile 8 ml.
Solutia reconstituita contine tenecteplaza 1000 unitati (5 mg) pe mililitru.
Potenta tenecteplazei este exprimata in unitati (U) utilizand un standard de referinta care este specific tenecteplazei si nu este comparabil cu unitatile utilizate pentru alte medicamente trombolitice. Tenecteplaza este un activator recombinant al plasminogenului, specific pentru fibrina, produs prin tehnica ADN-ului recombinant, folosind linii celulare ovariene de hamster chinezesc.

Lista excipientilor
Pulbere:
L-arginina
Acid fosforic
Polisorbat 20.
Solvent:
Apa pentru preparate injectabile

Precautii:

Sangerare
Cea mai frecventa complicatie aparuta in timpul tratamentului cu Metalyse este sangerarea. Utilizarea concomitenta de tratament anticoagulant cu heparina, poate creste riscul de sangerare. Deoarece fibrina este lizata in timpul tratamentului cu Metalyse, poate sa apara sangerare la locul recent punctionat. Ca urmare, tratamentul trombolitic necesita supravegherea atenta a tuturor locurile posibile de sangerare (inclusiv cele care rezulta in urma insertiei cateterului, punctiei arteriale si venoase, venesectiei sau punctiei cu ac). Pe durata tratamentului cu Metalyse trebuie evitata utilizarea cateterelor rigide, injectiilor intramusculare si a masurilor medicale care nu sunt absolut necesare.

Cele mai frecvente hemoragii au fost observate la locul de injectare si, ocazional, la nivel genito-urinar si gingival.
In cazul aparitiei sangerarilor grave, in special a hemoragiei cerebrale, se recomanda intreruperea imediata a administrarii concomitente de heparina. Se recomanda luarea in considerare a administrarii de protamina daca heparina a fost administrata in decurs de 4 ore inaintea aparitiei hemoragiei. La unii pacienti care nu raspund la aceste masuri conservatoare, poate fi indicata utilizarea judicioasa a produselor de transfuzie. Se va avea in vedere transfuzia de crioprecipitat, plasma proaspata congelata si trombocite cu reevaluarea clinica si de laborator dupa fiecare administrare. In cazul perfuziei de crioprecipitat este de dorit o concentratie tinta de fibrinogen de 1 g/l.

De asemenea, trebuie avute in vedere medicamentele antifibrinolitice ca o ultima alternativa. Utilizarea terapiei cu Metalyse trebuie atent evaluata pentru a echilibra riscul potential de sangerare cu beneficiile urmarite, in urmatoarele conditii:
- tensiune arteriala sistolica > 160 mmHg;
- afectiune cerebrovasculara;
- sangerare gastro-intestinala sau genito-urinara recenta (in ultimele 10 zile);
- probabilitate crescuta de trombus cardiac stang, de exemplu stenoza mitrala cu fibrilatie atriala
- orice injectie intramusculara recenta (in ultimele 2 zile) cunoscuta;
- varsta avansata, adica peste 75 ani;
- greutate corporala mica < 60 kg; Aritmii
Tromboliza coronariana poate determina aritmii asociate cu reperfuzia. Cand se administreaza Metalyse se recomanda sa fie disponibila terapia antiaritmica pentru bradicardie si/sau tahiaritmii ventriculare (stimulator cardiac, defibrilator).

Antagonisti ai glicoproteinei IIb/IIIa
Utilizarea concomitenta a substantelor antagoniste ale glicoproteinei IIb/IIIa creste riscul de sangerare.

Hipersensibilitate/ Re-administrare
Dupa tratament, nu a fost observata formarea de anticorpi fata de molecula de tenecteplaza. Cu toate acestea, deoarece in prezent nu exista experienta in privinta readministrarii medicamentului Metalyse.

Se recomanda administrarea cu prudenta la persoanele cu hipersensibilate cunoscuta (alte reactii decat cele anafilactice) la substanta activa , la oricare dintre excipienti. Reactii anafilactoide asociate administrarii de Metalyse sunt rare si pot fi cauzate de hipersensibilitatea la substanta activa tenecteplaza, la oricare dintre excipienti sau la gentamicina (urme reziduale din procesul de fabricatie).
Daca apare o reactie anafilactoida, injectarea trebuie intrerupta imediat si trebuie initiata terapia corespunzatoare. In orice caz, tenecteplaza nu va fi readministrata inainte de evaluarea factorilor hemostatici precum fibrinogenul, plasminogenul si antiplasmina alfa2.

Interventie coronariana percutana primara (ICP).
Daca ICP primara este programata conform ghidurilor terapeutice relevante curente, Metalyse asa cum este utilizat in studiul clinic ASSENT-4 nu trebuie administrat.

Copii si adolescenti
Metalyse nu este recomandat la copiii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani), din cauza lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Reactii adverse:

Hemoragia este o reactie adversa asociata cu utilizarea tenecteplazei. Tipul predominant de hemoragie este sangerarea superficiala la locul de injectare. Se observa frecvent echimoze, dar de obicei nu necesita nicio actiune specifica. La pacientii care au suferit un accident vascular cerebral (inclusiv sangerari intracraniene) sau alte episoade grave de sangerare s-au raportat cazuri de deces sau de
invaliditate permanenta.
Reactiile adverse enumerate mai jos sunt clasificate in functie de frecventa si de baza de date pe aparate, sisteme si organe. Grupele de frecventa sunt definite uilizand urmatoarea conventie: Foarte frecvente (>1/10), fecvente (>1/100, 1/1000, 1/10000, Tabelul 1 prezinta frecventa reactiilor adverse.
Clasificarea pe aparate, sisteme si organe
Reactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare
reactii anafilactoide (incluzand eruptii cutanate, urticarie, bronhospasm, edem laringean)
Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente hemoragii intracraniene (cum ar fi hemoragie cerbrala, hematom cerebral, accident vascular cerebral hemoragic,
trecerea accidentului vascular cerebral ischemic in accident vascular cerebral hemoragic, hematom intracranian, hemoragie subarahnoidiana) incluzand simptome asociate cum ar fi somnolenta, afazie, hemipareza, convulsii
Tulburari oculare
Mai putin frecvente hemoragie oculara
Tulburari cardiace
Mai putin frecvente aritmii de reperfuzie (cum ar fi asistolie, aritmie idioventriculara accelerata, aritmie, extrasistole, fibrilatie
atriala, bloc atrioventricular grad I pana la total, bradicardie, tahicardie, aritmie ventriculara, fibrilatie ventriculara,
tahicardie ventriculara) care se produc intr-o stransa relatie temporala cu tratamentul cu tenecteplaza. Aritmiile de
reperfuzie pot duce la stop cardiac, pot pune viata in pericol si pot necesita initierea de terapii antiaritmice conventionale.
Rare Hemoragie pericardica
Tulburari vasculare
Foarte frecvente hemoragii
Rare embolism (tromboembolism)
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente epistaxis
Rare hemoragii pulmonare
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente hemoragii gastro-intestinale (cum ar fi hemoragie gastrica, ulcer gastric hemoragic, hemoragie rectala, hematemeza,
melena, hemoragie bucala)
Mai putin frecvente hemoragie retroperitoneala (cum ar fi hematom retroperitoneal)
Cu frecventa necunoscuta greata, varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente echimoze
Tulburari renale si ale cailor urinare
Frecvente hemoragie uro-genitala (cum ar fi hematurie, hemoragie la nivelul tractului urinar)
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente hemoragii la locul de injectare, la locul de punctie
Investigatii diagnostice
Rare tensiune arteriala scazuta
Cu frecventa necunoscuta Cresterea temperaturii corporale
Leziuni, intoxicatii si complicatii legate de procedurile utilizate
Cu frecventa necunoscuta embolie grasoasa care poate duce la afectarea organelor implicate
Ca si in cazul altor trombolitice, s-au raportat urmatoarele evenimente ca o consecinta a infarctului miocardic si/sau a administrarii de trombolitice:
- foarte frecvente (>1/10): hipotensiune arteriala, tulburari de frecventa si ritm cardiac, angina pectorala
- frecvente (>1/100, – mai putin frecvente (>1/1000, 1/10000, Aceste evenimente cardiovasculare pot pune viata in pericol si pot duce la deces.

Supradozaj:

In caz de supradozaj poate creste riscul de sangerare. In caz de hemoragie severa prelungita se va avea in vedere instituirea tratamentului de substitutie (plasma, trombocite).

Interactiuni cu alte medicamente:

Nu s-au efectuat studii specifice de interactiune cu Metalyse si medicamentele administrate uzual pacientilor cu IMA. Cu toate acestea, analiza datelor provenite de la mai mult de 12000 pacienti tratati in faza I, II si III nu a relevat nici o interactiune clinica semnificativa cu medicamentele administrate uzual pacientilor cu IMA si utilizate concomitent cu Metalyse.

Medicamentele care afecteaza coagularea sau cele care altereaza functia plachetara (de exemplu ticlopidina, clopidogrel, LMWH) pot creste riscul de sangerare inainte de, in timpul sau dupa tratamentul cu Metalyse.

Utilizarea concomitenta a substantelor antagoniste ale glicoproteinei IIb/IIIa crese riscul de sangerare.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea tenecteplazei la femeile gravide. Deoarece studiile la animale au aratat un risc crescut al sangerarii vaginale probabil din placenta si al pierderii sarcinii, beneficiul tratamentului trebuie evaluat comparativ cu riscurile potentiale care pot agrava o situatie acuta care pune viata in pericol.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca tenecteplaza se excreta in laptele matern. Alaptarea la san trebuie intrerupta in primele 24 de ore dupa terapia trombolitica.

Fertilitatea
Nu au fost efectuate studii de fertilitate cu tenecteplaza. In studiile de toxicitate dupa doze repetate efectuate cu tenecteplaza, datele histopatologice nu au evidentiat niciun rezultat privind organele de reproducere barbatesti.

Prezentare ambalaj:

Pulberea este de culoare alba pana la aproape alba. Solutia reconstituita este limpede si incolora pana la usor galbuie.
Flacon din sticla tip I de 20 ml, cu dop acoperit cu cauciuc gri (B2-42) si capsa flip-off cu pulbere pentru solutia injectabila.
Seringa din plastic de 10 ml preumpluta cu 6 ml de apa pentru preparate injectabile pentru reconstituire.
Dispozitiv de transvazare aseptica.
Ac steril de unica folosinta.

Supradozaj:

In caz de supradozaj poate creste riscul de sangerare. In caz de hemoragie severa prelungita se va avea in vedere instituirea tratamentului de substitutie (plasma, trombocite).

Interactiuni cu alte medicamente:

Nu s-au efectuat studii specifice de interactiune cu Metalyse si medicamentele administrate uzual pacientilor cu IMA. Cu toate acestea, analiza datelor provenite de la mai mult de 12000 pacienti tratati in faza I, II si III nu a relevat nici o interactiune clinica semnificativa cu medicamentele administrate uzual pacientilor cu IMA si utilizate concomitent cu Metalyse.

Medicamentele care afecteaza coagularea sau cele care altereaza functia plachetara (de exemplu ticlopidina, clopidogrel, LMWH) pot creste riscul de sangerare inainte de, in timpul sau dupa tratamentul cu Metalyse.

Utilizarea concomitenta a substantelor antagoniste ale glicoproteinei IIb/IIIa crese riscul de sangerare.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea tenecteplazei la femeile gravide. Deoarece studiile la animale au aratat un risc crescut al sangerarii vaginale probabil din placenta si al pierderii sarcinii, beneficiul tratamentului trebuie evaluat comparativ cu riscurile potentiale care pot agrava o situatie acuta care pune viata in pericol.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca tenecteplaza se excreta in laptele matern. Alaptarea la san trebuie intrerupta in primele 24 de ore dupa terapia trombolitica.

Fertilitatea
Nu au fost efectuate studii de fertilitate cu tenecteplaza. In studiile de toxicitate dupa doze repetate efectuate cu tenecteplaza, datele histopatologice nu au evidentiat niciun rezultat privind organele de reproducere barbatesti.

Prezentare ambalaj:

Pulberea este de culoare alba pana la aproape alba. Solutia reconstituita este limpede si incolora pana la usor galbuie.
Flacon din sticla tip I de 20 ml, cu dop acoperit cu cauciuc gri (B2-42) si capsa flip-off cu pulbere pentru solutia injectabila.
Seringa din plastic de 10 ml preumpluta cu 6 ml de apa pentru preparate injectabile pentru reconstituire.
Dispozitiv de transvazare aseptica.
Ac steril de unica folosinta.