Substanta activa: letrozolum
Producator: Haupt Pharma Münster GmbH, Germania

Indicatii:

Letrozolul este un inhibitor de aromataza. Aceasta inseamna ca inhiba anumite enzime din organism denumite aromataze. Aceste enzime afecteaza secretia in organism a anumitor hormoni sexuali feminini. Prin inhibarea acestor enzime, Letrozol Stada produce o reducere a cantitatii de hormoni estrogeni din organism. Letrozol Stada este indicat in tratamentul cancerului de san la femeile la care dezvoltarea tumorii depinde (prezinta receptori pentru estrogen) de anumiti hormoni sexuali feminini (estrogeni).
Letrozol Stada este utilizat dupa cum urmeaza:
Tratament asociat (adjuvant) al cancerului de san in stadii timpurii la femeile la care menstruatia a incetat (femei aflate in post-menopauza).
Tratament asociat (adjuvant) extins al cancerului de san in stadii timpurii la femeile la care menstruatia a incetat (femei aflate in post-menopauza) si care au primit anterior, timp de 5 ani, tratament asociat (adjuvant) standard cu un alt medicament destinat tratamentului cancerului de san, tamoxifen.
Ca medicament de prima intentie in tratamentul cancerului de san in stadiu avansat la femeile la care menstruatia a incetat (femei aflate in post-menopauza).
Tratamentul cancerului de san avansat dupa reaparitia sau continuarea dezvoltarii tumorii la femeile la care menstruatia a incetat sau a fost oprita in mod artificial (femei aflate in post-menopauza) si care au fost tratate anterior cu un alt medicament care blocheaza efectele anumitor hormoni sexuali feminini (estrogeni) asupra dezvoltarii tumorii (anti-estrogeni).
Eficacitatea Letrozol Stada nu a fost stabilita la pacientele cu cancer de san la care dezvoltarea tumorii nu depinde (nu prezinta receptori pentru estrogen) de anumiti hormoni sexuali feminini (estrogeni).

Contraindicatii:

Nu utilizati Letrozol Stada
- daca sunteti alergica (hipersensibila) la letrozol sau la oricare dintre celelalte componente ale Letrozol Stada
- daca menstruatia nu a incetat inca (status endocrin pre-menopauza)
- daca sunteti gravida sau daca alaptati

Administrare:

Luati intotdeauna Letrozol Stada exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala de Letrozol Stada este de un comprimat, o data pe zi, impreuna cu un pahar cu apa sau cu alt lichid.
Continuati sa luati Letrozol Stada in fiecare zi, atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Este posibil sa fie nevoie sa-l luati pentru cateva luni sau chiar ani.
Daca luati mai mult decat trebuie din Letrozol Stada
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Aratati-le ambalajul medicamentului. Au fost raportate cazuri izolate de supradozaj cu letrozol.
Nu exista un antidot specific. Din aceasta cauza, tratamentul supradozajului este simptomatic.
Daca uitati sa luati Letrozol Stada
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Continuati tratamentul si luati urmatoarea doza la ora obisnuita.
Daca intrerupeti administrarea Letrozol Stada
Nu opriti tratamentul cu Letrozol Stada inainte de a va consulta cu medicul dumneavoastra pentru ca tratamentul cu Letrozol Stada este unul de lunga durata. Luati legatura cu medicul dumneavoastra daca aveti orice problema legata de utilizarea Letrozol Stada.
Daca aveti orice intrebare privind utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:

- Substanta activa este letrozolul. Fiecare comprimat filmat contine letrozol 2,5mg.
- Celelalte componente sunt: nucleu – lactoza monohidrat,amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, talc; film – hipromeloza, hidroxipropilceluloza, ulei de bumbac hidrogenat, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), dioxid de titan (E 171).

Precautii:

Aveti grija deosebita cand utilizati Letrozol Stada
- daca suferiti de o afectare severa a functiei rinichilor (clearance al creatininei < 30 ml/min), datorita lipsei experientei clinice relevante
- daca suferiti de o afectiune hepatica usoara pana la moderata sau severa, datorita lipsei experientei clinice relevante
- daca suferiti sau prezentati risc crescut de aparitie a bolii oaselor fragile (osteoporoza) sau daca ati avut in trecut fracturi. In acest caz, medicul dumneavoastra va va determina densitatea osoasa inaintea inceperii tratamentului si apoi periodic, pe durata tratamentului. Daca este necesar, medicul dumneavoastra poate initia un tratament profilactic al osteoporozei si va va monitoriza cu atentie.

Atentionari:

Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Nu exista indicatii relevante pentru utilizarea Letrozol Stada la copii si adolescenti.

Varstnici (cu varsta peste 65 de ani)
Letrozol Stada poate fi utilizat la persoanele cu varsta peste 65 de ani in aceleasi doze recomandate la adulti.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau al farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca Letrozol Stada sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, unele paciente se pot simti ocazional obosite, ametite sau somnolente. In aceste cazuri, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Letrozol Stada
Letrozol contine lactoza (un tip de zahar din lapte). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Letrozol Stada poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse observate la pacientii tratati cu Letrozol Stada sunt in general usoare sau moderate. Majoritatea reactiilor adverse sunt asociate cu reducerea cantitatii de estrogen din organism (de exemplu bufeurile).
Spuneti imediat medicului dumneavoastra:
- Daca simtiti slabiciune, paralizie sau pierdere a sensibilitatii intr-un brat sau picior sau in orice alta parte a corpului, pierdere a coordonarii miscarilor, greata sau dificultati de vorbire sau respiratie (semn al unei tulburari cerebrale, deexemplu accident vascular cerebral)
- Daca simtiti brusc durere in piept, cu caracter de apasare sau scurtare a respiratiei sau umflare a gleznelor (semn al unei tulburari cardiace)
- Daca simtiti dificultati la respiratie, dureri in piept, senzatie de lesin, batai rapide ale inimii, invinetire a pielii sau durere brusca la nivelul bratului sau piciorului (semne ca poate s-a format un cheag de sange)
- Daca prezentati o umflare si inrosire de-a lungul unei vene, care este extrem de sensibila si posibil dureroasa la atingere
- Daca aveti febra severa, frisoane sau ulceratii la nivelul gurii determinate de infectii (lipsa de celule albe din sange)
- Daca aveti vederea incetosata, in mod sever si persistent .
Reactii adverse foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 din 10 paciente tratate
* transpiratie abundenta
* dureri ale articulatiilor
* bufeuri, senzatie de oboseala (incluzand pierderea energiei si fortei si senzatie de slabiciune).
Reactii adverse frecvente: afecteaza mai putin de 1 din 10 dar mai mult de 1 din 100 de paciente tratate
* crestere in greutate
* durere de cap, ameteli
* greata, stare de rau, indigestie, constipatie, diaree
* caderea parului, erupte trecatoare pe piele (incluzand inrosirea pielii, pete sau umflaturi, descuamarea si aparitia de vezicule pe piele)
* dureri musculare, dureri ale oaselor, boala oaselor fragile (osteoporoza), fracturi osoase
* pierderea apetitului alimentar, cresterea apetitului alimentar, crestere a valorilor colesterolului din sange
* senzatie generala de rau, umflare a picioarelor datorata acumularii excesive de lichide in organism
* depresie.
Reactii adverse mai putin frecvente: afecteaza mai putin de 1 din 100 dar mai mult de 1 din 1.000 de paciente tratate
* scadere in greutate
* senzatia de percepere a propriilor batai ale inimii (palpitatii), batai rapide ale inimii (tahicardie)
* scaderea numarului de celule albe din sange (leucopenie) aceasta facand mai probabila aparitia infectiilor
* reducere a alimentarii cu sange a creierului, senzatii modificate (incluzand senzatii tactile [intepaturi si furnicaturi] si sensibilitate scazuta), somnolenta, insomnie, tulburari de memorie, tulburari ale gustului
* incetosare a lentilei ochiului (cataracta), iritatii oculare, vedere incetosata
* scurtarea respiratiei
* dureri la nivelul stomacului, inflamatii la nivelul gurii, uscaciunea gurii
* urinare mai frecventa
* mancarimi sau uscaciune a pielii, urticarie
* inflamatie la nivelul articulatiilor (artrita)
* umflare generalizata datorata acumularii excesive de lichide in organism
* infectii ale tractului urinar
* dureri tumorale (nu apar in cazul tratamentului adjuvant si adjuvant extins), angina si infarct miocardic (evenimente cardiace ischemice), inflamatie a vaselor de sange (incluzand venele superficiale si profunde, insotita de formarea de cheaguri), tensiune arteriala mare,
* febra, mucoase uscate,sete
* modificari ale valorilor enzimelor hepatice
* sangerare vaginala, secretii vaginale, uscaciune vaginala, dureri la nivelul sanului
* anxietate (incluzand nervozitate si iritabilitate)
* tuse
* probleme ale inimii care pot cauza scurtarea respiratiei sau umflarea incheieturilor
* aparitia de cheaguri de sange care se desprind de pe vasele de sange si blocheaza vasele de sange ale altor organe
Reactii adverse rare: afecteaza mai putin de 1 din 1.000 dar mai mult de 1 din 10.000 de paciente tratate
* accident vascular cerebral, cheaguri de sange la nivelul plamanilor (embolie pulmonara), formarea de cheaguri la nivelul arterelor (tromboza arteriala)
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Interactiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea:

- Nu trebuie sa luati Letrozol Stada daca sunteti gravida sau alaptati, deoarece acesta va poate afecta fatul/copilul.
- Deoarece Letrozol Stada este recomandat doar femeilor aflate in post-menopauza, cel mai probabil restrictiile referitoare la utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii nu sunt valabile in cazul dumneavoastra.
- Cu toate acestea, daca va aflati in post–menopauza de putin timp sau sunteti in perimenopauza, medicul dumneavoastra trebuie sa discute cu dumneavoastra despre necesitatea utilizarii unei metode de contraceptie, deoarece ati putea inca ramane gravida.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Letrozol Stada sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbena.
Comprimatele sunt ambalate in blistere cu 10, 30 sau 100 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Conditii de pastrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizati Letrozol Stada dupa data de expirare inscrisa atat pe cutie cat si pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, intrucat pot dauna mediului. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare.
Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.