Tumora la cap protectie solara

Mada Moraru in 12 Iun 2014 12:00 Categorie Neurologie

Am fost operata la cap de tumora in urma cu 5 ani si mi s-a spus atunci ca n-am voie in soare. Voiam sa va intreb daca ma pot duce la solar sau imi afecteaza in vreun fel acele raze la operatie?

1 răspuns

- 12 Iun 2014 12:17

Solarul este un dispozitiv care emite radiatii ultraviolete asemeni soarelui (92-98 % UVA si 2-8% UVB). Deci dacă medicul oncolog v-a recomandat să evitați soarele atunci cu siguranță nu puteți să folosiți solarul. Mai jos aveți câteva informații despre efectele negative ale expunerii la ultraviolete:

arsuri ale pielii: cantitatea prea mare de UVB determina arsuri (roseata, usturime, basici) fotoimbatranire-imbatranirea prematura a pielii care devine aspra , ingosata, patata, ridata, cu elasticitate pierduta,efecte datorate in special UVA care penetreaza pielea in profunzime si distrug colagenul si tesutul conjunctiv de la nivelul dermului. cresterea riscului de cancer cutanat: in principal melanom dar si carcinom bazocelular, carcinom spinocelular , prin lezarea ADN-ului din celulele pielii ( avand ca rezultat moartea celulara sau transformarea in celule canceroase) si prin alterarea sistemului imun declansarea sau agravarea unor infectii cutanate (herpes, zona zoster) efecte la nivel ocular: keratita, conjunctivita, cataracta, cancer ocular. Radiatiile UVA (ultraviolet-A) sunt radiatiile electromagnetice emise de Soare, cu lungime mare de unda. Pentreaza pielea mai adanc decat cele UVB cauzand leziuni mai profunde. Sunt considerate a fi principalul vinovat pentru aparitia prematura a ridurilor, pierderea elasticitatii pielii si cel mai important, dupa cum au aratat studii recente, par a fi cauza directa a unor tipuri de cancere de piele, inclusiv a melanoamelor. Radiaţiile UVA sunt constante de la rasaritul soarelui pana la apus atat timp cat exista lumina vizibila, si prezente pe parcursul întregului an. De asemenea, din pacate acţiunea UVA-urilor nu se simte la nivelul pielii si nu sunt filtrate de nori si sticla. Radiatiile UVB (ultraviolet-B) au lungime mica de unda si provoaca leziunile de suprafata ale pielii si insolatiile, avand o potenta mai mare in producerea arsurilor solare decat radiatiile UVA. Si acestea contribuie la aparitia cancerelor de piele. Spre deosebire de radiatiile UVA, sunt prezente in intervalul orar 10-16. Radiatiile UVC (ultraviolet-C) sunt singurele radiatii care sunt oprite de catre stratul de ozon.

Vă recomand să folosiți produse pentru protecţie solară împotriva UVA și UVB pe toată perioada verii. Dacă doriți să aveți o piele bronzată atunci apelați la cremele autobronzante sau soluțiile tip spray ( bronzarea organică)

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde