tratament copil sforait noaptea

AlinaV in 21 Noi 2014 5:50 Categorie Boli ale sistemului respirator

Am un baiat de 3 ani pe care am inceput sa- l duc la gradinita din septembrie. In 2 luni a luat antibiotic de 2 ori pt ca a facut febra mare si avea gatul plin de puroi. A mai fost si o perioada scurta cand a fost doar racit si nu i-am dat nimic, si-a revenit singur. Dupa fiecare episod, chiar daca se simtea bine, dupa ce ii dadeam in nas cu apa de mare si aspiram cu batistuta, tot mai ramaneau muci... Nu se desfunda bine. De la o zi la alta oricat dau cu apa de mare si aspir de des, degeaba, ca muci tot are, respira noaptea din ce in ce mai greu, sforaie, se zvarcoleste toata noaptea, isi tot schimba pozitia. Cred ca din moment ce nu pot sa curat bine mucii aia care stau acolo si parca sunt din ce in ce mai multi...pana la urma iar face infectie si iar antibiotic... Care e solutia?

3 răspunsuri

- 21 Noi 2014 9:50

Buna ziua,
Prezenta sforaitului la copii mici insotit de respiratie pe gura si rinofaringite repetate (raceli cu secretii nazale) de obicei sunt semne caracteristice pentru polipii nazali. Va recomand sa va adresati unui medic ORL-ist pentru a stabili diagnosticul si pentru tratament corespunzator. Este posibil sa va recomande interventia chirurgicala de indepartare a polipilor.

- 21 Noi 2014 19:24

Tocmai am consultat, dar se pare ca se refac f repede daca se opereaza inainte de 5ani. "Toti copii au polipi" e normal zise... Batistuta, picaturi pt nas si mucolitic, atat.

- 21 Noi 2014 22:45

Va recomand sa mai consultati un alt medic ORL-ist pentru o a doua parere, deoarece conform celor descrise de Dvs. prezenta polipilor deja determina infectii repetate si afecteaza dezvoltarea copilului.
In primul rand prezenta polipilor determina infectii repetate care pot duce la otite (infectii la nivelul urechii) repetate, iar in cazurile severe se poate ajunge la pierderea auzului.
 
Apoi tulburari de somn: secundare obstructiei nazale care au ca si consecinta iritabilitatea, deficitul de atentie, somnolenta  diurna cu efecte asupra performantei fizice (scaderea capacitatii de efort) si intelectuale (scaderea performantelor la gradinita)
Cu timpul apare faciesul adenoidian: aspect de copil cu retard, palid, cu deformare a boltei palatine (cerul gurii), buza superioara ridicata, cu implantare vicioasa a dentitiei definitive, cu aparitia precoce a cariilor dentare.
Interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai repede dupa ce apare simptomatologia si se stabileste cu certitudine diagnosticul pentru a preveni instalarea complicatiilor. Se poate efectua dupa varsta de 1 an, insa intr-adevar cu cat interventia se face la o varsta mai mica cu atat exista riscul de recidiva. Aceasta insa nu trebuie sa constituie un impediment ci, dimpotriva.
Astfel prezenta:

obstructiei nazale permanente si a respiratiei orale respiratiei zgomotoase, sforaitului otitelor recurente sau chiar hipoacuziei episoadelor frecvente de adenoidita acuta (inflamatia polipilor)

impune o interventie chirurgicala. Operatia este una relativ simpla, in care se realizeaza ablatia acestor vegetatii, recuperarea fiind rapida.
 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde