Ce teste se fac inainte de sarcina ?

alinutza1912 in 21 Aug 2014 15:03 Categorie Sarcina

Buna ziua
In urma cu un an in timpul sarcinii de 22 saptamani medicii au depistat malformatii ale fatului adica hidrocefalie si spina bifida. Am fost nevoita sa renunt la sarcina, mi s-a provocat un avort terapeutic. Acum m-am hotarat sa mai incerc sa raman din nou insarcinata insa vreau sa fiu precauta si sa efectuez toate testele necesare. Va rog sa-mi spuneti daca se fac anumite teste inainte de conceperea bebelusului, teste sau analize care sa depisteze din timp daca existe riscuri ca si acesta sa aiba probleme. Mentionez ca nu am cazuri in familie de malformatii si am o fetita de 3 ani fara nicio problema. Va multumesc

6 răspunsuri

- 21 Aug 2014 22:38

Buna ziua,
Avand in vedere ca ati avut o sarcina cu un fat cu malformatii mentionate pentru a va asigura ca totul va fi in regula cu urmatoarea sarcina ar trebui sa consultati un medic specialist in genetica. Din pacate acesti medici sunt foarte greu de gasit, pentru ca sunt putini in tara si o alta problema este faptul ca investigatiile genetice nu sunt decontate si sunt foarte scumpe.
Puteti lua legatura cu Dr. Florina Nedelea pentru o consultatie genetica prenatala.
 
medicul specialist genetician Florina Nedelea, din cadrul Departamentului de Medicină Materno-Fetală al Spitalului „Filantropia" din Bucureşti, unul dintre puţinele centre de acest fel din spitalele publice româneşti.

Citeste mai mult: adevarul.ro/sanatate/medicina/testele-genetice-putin-accesibile-romania-1_50ada3dc7c42d5a6639889df/index.html
Prin intermediul unor analize care poartă numele de teste moleculare ADN, putem afla dacă suntem purtătorii unei gene anormale, „mutante", şi dacă există riscul de a o transmite copiilor. La noi, se pot testa anomaliile care provoacă beta-talasemia, fibroza chistică, distrofia musculară Duchenne, tulburările de coagulare şi surditatea. În cazul altor boli, se poate recolta sânge, care se trimite apoi la diferite laboratoare din Europa, pentru a testa predispoziţia pentru ele.

Citeste mai mult: adevarul.ro/sanatate/medicina/testele-genetice-putin-accesibile-romania-1_50ada3dc7c42d5a6639889df/index.html

- 22 Aug 2014 8:23

Imi puteti spune daca se poate cam la ce sume se ridica aceste analize? si ce presupune o consultatie genetica prenatala? este necesar ca si sotul meu sa faca astfel de teste? va multumesc

- 22 Aug 2014 9:57

Buna ziua,
Astfel de analize pot sa ajunga la sume de 700-1000 de euro, insa depinde ce investigatii sunt recomandate in functie de varsta si de antecedentele Dvs. Intotdeauna sunt testati ambii parteneri pentru ca in orice cuplu fiecare contribuie cu materialul sau genetic si trebuie identificat la cine este defectul (daca exista). O consultatie genetica prenatala prespune in primul rand o discutie despre istoricul Dvs. si al sotului, ce afectiuni mai sunt in familie, iar in urma acestei consultatii veti primi o recomandare privitor la ce investigatii trebuie efectuate. Pentru anumite afectiuni, insa foarte putine (2-3) cheltuielile sunt compensate de casa de asigurari, in schimb restul trebuie achitate de catre pacient.

- 22 Aug 2014 20:08

Buna ziua,
Spre exemplu medicul specialist genetician va poate recomanda tesstarea unei mutatii a genei MTHFR (mutatii C677T), aceasta mutatie confera un risc de 2-3 ori mai mare pentru defecte de tub neural cum ar fi spina bifida si anencefalie in comparatie cu persoanele care nu prezinta aceasta mutatie.
Mutatia C677T este cea care determina anumite complicatii ale sarcinii ce includ anomalii cromozomiale, malformatii congenitale, pierderi  de sarcina, afectiuni ale placentei si preeclampsie, fenomenele tromboembolice survenite tardiv in sarcina si chiar in perioada post-partum.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde