Teste aditionale candidoza

stefan cristian in 29 Ian 2015 13:02 Categorie Candida

Buna ziua, incep prin a va prezenta cateva aspecte ale trecutului meu medical.

Anul trecut inainte de Craciun m-am imolnavit usor la plamani si eu si prietena mea. Amandoi am vizitat acelasi doctor de familie si ne-a recomandat substanta "Eritromicina" care ne-a provocat amandurora o formare a candidozei bucale ( ei i-a aparut si jos ) . Dupa aceea am luat 2 saptamani Nistatin fara nici o remediere. La o saptamana am suferit o operatie ORL ( hipertrofia cornetelor inferioare, deviatie de sept, pansinuzita si chist sinusomaxilar ) iar in timpul convalescentei mi s-au administrat si antibiotice pe langa antihistaminice si calmante. Candidoza bucala s-a ameliorat dupa aceea ,inseamnand ca cel putin la mine doar pe limba inspre gat mi-au aparut si cateva bubite rosiatice in jurul carora se strange acea albeata gelatinoasa si urat mirositoare .

De atunci am tot incercat sa fac analize de tot felul (racletaj si alte probe bucale ), niciuna iesind pozitiva.

Intrebarea este urmatoarea :

1. Cum se poate depista aceasta candidoza? (depistata vizual si de alti medici)
2. Se poate face o biopsie linguala ? Unde ?
3. Se poate depista candidoza in sange? daca se depisteaza in sange se poate face si o antifungigrama dupa aceasta analiza ?

Va multumesc

4 răspunsuri

- 29 Ian 2015 20:10

Buna ziua,
Tratamentul candidozei bucale de obicei consta in administarea de medicamente antifungice precum Fluconazolul si local glicerina boraxata cu Nistatin. Daca este prezenta o forma severa de candidoza atunci medicul va poate prescrie o mixtura speciala pentru cavitatea bucala cu ajutorul caruia sa se trateze leziunile.
Este recomandata gargara cu bicarbonat de sodiu alimentar - un vârf de cuţit la o cană de apă sau apa de gură, Hexoral Spray.
Infectiile candidozice de obicei apar atunci cand imunitatea organismului este scazuta astfel incat este recomandata o cură de vitamine, în special vitamina C şi echinacea pentru imunostimulare. În perioada tratamentului, sunt interzise dulciurile si sunt recomandate iaurturile cu probiotice.

- 29 Ian 2015 20:16

Diagnosticul se stabileste prin cultura fungi din raclat lingual cu antifungigrama daca este cazul pentru a testa sensibilitatea la medicamente. Nu se efectueaza biopsie pentru aceasta infectie si nu se fac analize de sange. Diagnosticul se stabileste pe baza examenului cavitatii bucale si este confirmat de rezultatul raclatului lingual.
 

- 30 Ian 2015 0:55

Va multumesc pentru promptitudine. Sanatate multa

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde