Sincopa vasovagala si agorafobie

Stefania88 in 15 Aug 2014 2:00 Categorie Neurologie

Buna ziua! Am o problema care ma chinuie de aproape un an. Am sincopa vasovagala care mi se declansaza la dureri puternice. Doar ca in luna August anul trecut am avut o sincopa din senin, fara sa ma fi lovit.Problema este ca s-a intamplat intr-un club, iar de atunci mi s-a declansat si o agorafobie.Efectiv imi este teama sa ies in locuri publice, tocmai ca nu cumva sa mai apara inca un lesin.Am incercat sa ies si ma apuca o stare foarte puternica de teama si simt o presiune la nivelul capului, ameteala, un tiuit in urechi, tulburare de vedere si tremur al membrelor. Tensiunea o am micuta, mai exact 9 cu 6. Intrebarea mea este: ce as putea sa fac sa evit un eventual lesin? Cum sa evit o scadere brusca a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, fapt ce reduce fluxul de sange catre creier?Multmesc frumos!

1 răspuns

- 15 Aug 2014 11:03

Buna ziua,
Banuiesc ca aceasta afectiune a fost investigata si ati efectuat un consult cardiologic in urma caruia nu s-a depistat nicio cauza care are putea determina aceste stari de lesin.
In general sincopa vasovagala nu necesita tratament si sunt suficiente sa identificati factorii declansatori si sa ii evitati. Insa atunci cand aceasta afectiune va afecteaza viata atunci se poate folosi un medicament care crestere tensiunea arteriala - Midodrine (Gutron, Proamatine, Orvaten) care poate preveni aparitia starilor de lesin. De asemenea mai este recomandat sa consumati alimente sarate, sa beti cafea si foarte multe lichide pentru a creste tensiunea. In plus nu este recomandat sa stati o perioada lunga de timp in picioare, iar in perioadele in care stati in picioare folositi ciorapi medicinali compresivi (de contentie).
In cazurile grave de sincopa vaso-vagala, care nu raspunde la tratament si regim alimentar  se poate implanta un pacemaker, care va regla ritmul cardiac astfel incat sa nu mai apara sincopele.
De fiecare data cand simtiti ca va vine sa lesinati este recomandat sa va asezati pentru a preveni loviturile si sa ridicati picioarele in sus sau sa puneti capul intre genunchi pana va veti simti mai bine prin aceste pozitii sangele se reintoarce la creier.
 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde