Sarcina și tulburarea afectivă bipolară

Alescandra in 25 Sep 2015 17:38 Categorie Depresia

Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți care sunt șansele ca având 29 de ani și fiind diagnosticată cu TAB de 4 ani și Hipotiroidie de 3 ani (tratament dimineața 75 µg Euthyrox, seara Seroquel XR 300 mg, Orfiril long 300 mg și Fobiless 37,5 mg) să am un copil sănătos? La ce riscuri sunt nevoită să mă gândesc? Mulțumesc anticipat.

3 răspunsuri

- 26 Sep 2015 7:33

Este o intrebare complexa si va felicit ca v - ati pus - o.Dovedeste multa responsabilitate .
Acuma raspunsul ar fi bine sa - l cautati la specilisti . 
Riscurile sunt o data ptr. dv , ce influenta ar avea o sarcina asupra dv ? 
Al doilea risc ar fi al medicatiei asupra viitorului copil ? 
O discutie cu un genetician , ar putea sa va clarifice si acest aspect. 
Poate nu ar fi rau ca la aceste discutii sa ia parte si partenerul dv , deorece este o decizie comuna a amindurora . 
Ulterior ar fi bine sa puneti in balanta + si - , si poate cu ajutor califica , respectiv psiholog sa vedeti ce decizie luati . 
 
 

- 27 Sep 2015 7:37

Acuma , ce sa v spun , sfaturi dam toti , insa decizia va apartine ! 
Medicii sunt prudenti , asa suntem toti , ne gandim in primul rand la pielea noastra si apoi la pacient .
Sa nu credeti ca fac exceptie , insa era" o prostiora " pe internet in care se spunea : daca ati avea puterea sa intrerupeti o sarcina la o femie care ar suferi de urmatoarele boli XYZ ati face - o ? 
Daca nu erai dus cu sorcova , nu aveai cum sa nu spui da dintr - un foc ! 
Deh , varsta ( memoria e al doilea lucru care ne lasa pe noi barbatii ) . Imin amintesc un singur nume Beethoven ! 
Poate nu este sub nici o forma semnificativ statistic . 
Insa in relatia medic pacient atit informatiile cit si deciziile se parteajeaza . Daca iese bine happy ending , daca iese prost : ori pacientul e prost ori medicul , NICIODATA amnadoi ! 
Scuze ptr. polologhie : 
- as incerca situri serioase ( nu ca acesta ) in care sa puteti fi consiliata corect potrivit medicinii bazate pe dovezi  
- cand as lua decizia , indiferent care ar fi ea,  deorece sunteti bipolara si acum va cunoasteti , ar fi sa fiti "pe linia de plutire " , daca zburati s- ar putea sa subestimati riscurile , la "scufundari " sa le supraestimati . 
- depinde cit de mult va doriti maternitatea , acesta e un aspect din punctul meu de vedere esential 
Mult succes 

- 27 Sep 2015 22:52

Din pacate am scris la repezeala o ciorna care am incercat sa o salvez dar a fost un click gresit se pare ! Va rog sa nu o luati in seama , incercam sa imi clarific ideile , un fel de" brainstorming " si sa nu scap unele aspecte .
Raspunsul pe care va rog sa - l luati in considerare ar fi  :
Acuma fi bine de clarificat urmatoarele : medici pot da sfaturi insa decizia apartine pacientilor !  
Atit medicii cit si pacienti ar fi bine sa fie prudenti in cazul sfaturilor genetice . De multe ori deciziile nu se pot face strict logic si statistic . Medicina bazata pe dovezi ofera insa cele mai bune rezultate .
Pe internet am primit o data pe mail de la un prieten   intrebari de genul :

Ce ati consilia un cuplu in cazul in care viitoarea mama ar avea urmatoarele probleme iar viitorul tata ar avea ..... Rezultatul era surprinzator , in sensul ca genii precum Beethoven nu  ar fi fost procreati . Asadar este destul de dificil sa se faca o recomandare ferma , insa in prezent avem diferite mijloace de a calcula riscul genetic Acesta este comunicat cuplului , iar el ia decizia . Este important de precizat ca decizia apartine cuplului , care sa fie corect informat . In cazul tulburarilor bipolare ar fi bine ca boala sa fie stabilizata , altfel riscul poate fi supraapreciat in cazul in care sunteti intr – o faza depresiva sau subapreciat in cazulul in care sunteti intr - o faza maniacala . Un alt factor e cit de mult va doriti maternitatea , se pot folosi diferite tehnici inclusiv de ex, un alt ovul de la o donoatoare daca riscurile ptr.fat sunt mari , insa ptr. dv ca mama nu . ( este doar un ex. cat de complexa e situatia )  De aceea cred ca doar o echipa  multidisciplinara : endocrinolog , psihiatru ,genetician , psiholog  pot da un raspuns cat mai exact . 

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde