interpretare rezultat dublu test sarcina

mihaela84 in 28 Iul 2014 18:54 Categorie Sarcina

Buna ziua,

Sunt insarcinata in aproape 17 saptamani iar la dublu test mi-a iesit risc scazut de anomalii fetale cu urmatoarele valori: " free beta-HCG ng/mL 79,643 si PAPP-A mU/L 2607,781" si cu urmatorul comentariu: "Acest rezultat indica un risc scazut de anomalii fetale la nastere (sub valorile cut-off mentionate care reprezinta limitele de risc). Age risk = riscul initial legat de varsta Final risk = riscul calculat dupa procesarea datelor Procesarea datelor s-a efectuat cu ajutorul programului Wallac LifeCycle versiunea 3.2 (Perkin Elmer) Aceasta investigatie nu constituie un test diagnostic. Este estimat numai un calcul de risc care se bazeaza pe rezultate statistice si depinde de acuratetea informatiilor furnizate de medic/pacienta. La dublu test sunt estimate riscuri pentru sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) si sindromul Patau (trisomia 13). La triplu test sunt estimate riscuri pentru sindromul Down, sindromul Edwards si defectele de tub neural. "
Translucenta nucala era 1 dar stiu ca medicul a masurat de mai multe ori ca nu putea sa vada bine. Sper sa fie si corecta aceasta valoare.
Puteti sa imi explicati putin ce inseamna acele valori si daca dvs considerati efectuarea si efectuarea triplului test? Cu toate ca initial 2 medici mi-au spus ca nu este cazul deoarece dublu este mai precis decat triplu, iar unul dintre ei s-a razgandit ulterior si mi-a spus ca poate ar fi fost bine dar ca deja sunt in 17 sapt si nu mai e timp, probabil ca nu mai prezinta acuratete.(desi stiu ca se face intre 16-18 saptamani)
VA MUlTUMESC!

1 răspuns

- 28 Iul 2014 23:05

Buna ziua,
Conform rezultatului obtinut la dublu test riscul este scazut ca fatul sa prezinte aceste boli genetice, iar  marimea translucentei nucale estimata ecografic in plan sagital, variaza intre 0.5 si 2 mm, deci si aceasta este in limite normale.
Atunci cand translucenta nucala este crescuta se suspicioneaza boli genetice precum trisomia 18, trisomia 13, sindromul Turner, triploidia si alte anomalii genetice, in special defectele cardiace congenitale.
Din punctul meu de vedere nu se justifica sa efectuati si triplu test, mai ales avand in vedere faptul ca nu sunteti trecuta de varsta de 35 de ani ( cand riscul este mai crescut de a avea un copil cu boli genetice).

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde