Roseola infantum in sarcina

soaremaria in 3 Mai 2016 15:21 Categorie Sarcina

Buna ziua.
Am intrat in contact cu un copil care avea roseola infantum (atât in perioada febrila, cât si când a avut eruptia de pete roșii pe piele). Menționez ca am avut contacte superficiale cu copilul respectiv. Îngrijorarea mea este legată de faptul ca sunt insarcinata in 29 de saptamani si nu știu dacă am avut aceasta boala in copilărie si dacă am imunitate pentru acest virus. E posibil sa fi contactat boala? Ce simptome trebuie sa urmăresc si pentru ce perioada de acum încolo? E posibil sa contactez virusul fără sa am simptome si sa-mi afecteze fatul?

5 răspunsuri

- 4 Mai 2016 8:48

Buna dimineata , 
1. Va recomand sa luati legatura cu medicul ginecolog care va urmareste sarcina sau cu medicul dv de familie . 
2. Ptr. informarea dv , citevea elemente : 
" Perioad de incubatie 10 /14 zile de la expunere . Tabloul clinic are mai mutle faze (simptome fiind intr - o anumita succesiune .) 
Rujeola este extrem de contagioasa, femeile gravide, persoanele imunocompromise, precum si cele cu deficit nutritional avand un risc crescut pentru complicatii grave ca pneumonia si implicarea sistemului nervos central.
Spre deosebire de rubeola, rujeola contractata in cursul sarcinii nu este asociata cu anomalii congenitale ale fatului, insa poate determina avort spontan sau nastere prematura." 
 
3. Ar fi bine sa faceti daca medicul examinator va recomanda,  doua teste : anticorpi anti virus rujeolic IgM si Ig G : 
 
"Un rezultat negativ pentru anticorpii IgG si IgM indica absenta expunerii la virusul rujeolei si prin urmare a imunitatii.
Un rezultat pozitiv pentru IgM, insotit sau nu de un rezultat pozitiv pentru anticorpii IgG, este sugestiv pentru infectia recenta cu virusul rujeolei.
Un rezultat pozitiv pentru anticorpii IgG in prezenta unui rezultat negativ pentru anticorpii IgM indica expunerea in antecedente la virusul rujeolei si prezenta imunitatii fata de aceasta infectie. " 

- 4 Mai 2016 9:54

Mulțumesc de răspuns. Menționez însă ca era vorba de roseola infantum sau "febra de trei zile" (cum e denumită popular) si nu de rujeola.

- 4 Mai 2016 10:17

Si in acest caz ce îmi recomandați?

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde