ranire

luna in 25 Mar 2015 20:03 Categorie Afectiuni ale pielii

Buna seara,

M-am ranit usor, in casa cand curatam un fruct cu un instrument pentru decojire. Mi-a alunecat, iar lama mi-a crestat unghia (partea libera, care era crescuta), insa s-a rupt si in zona patului unghial, iar sub unghie, mi-a dat putin sangele cand am ridicat usor de partea libera sa vad ce s-a intamplat.
M-am spalat cu apa si sapun, nu am taiat unghia, am lasat partea libera crapata si am pus o picatura de betadina.
Mentionez insa ca acel decojitor a fost folosit si ieri, insa nu l-am spalat dupa cu detergent, ci doar l-am clatit cu apa, iar in urma cu 7 luni, cineva din familie s-a taiat in el, dar i-a curs mult sange, insa de atunci a mai fost folosit si bineinteles ca s-a si spalat.
Pot contacta vreun virus (hepatite) sau sa fac vreo infectie, daca a fost folosit si s-a ranit si altcineva cu el?
Daca nu pun pansament la unghie (practic rana e sub unghie) poate ajunge praf sau impuritati din mediul inconjurator si sa se produca vreo contaminare/infectie cu ceva?
Nu stiu exact daca e vreun risc, dar pe scara blocului acum o saptamana erau urme de sange (picaturi) si membrii familiei au calcat acolo (nu erau umede), au intrat in casa incaltati, iar de acolo au pasit peste tot, au pus mana pe jos....in acest caz se poate contamina casa de la incaltamintea care a venit in contact cu urma de sange de pe scara? Mama avea o rana la deget cand a atins pardoseala, dupa ce intrase incaltata, a pus mana chiar in locul unde calcase cu acei pantofi, ar putea contacta hepatita sau hiv, daca acel sange de pe scara ar fi fost infectat cu asa ceva? Ma gandesc ca poate sa se fi transferat particule de sange pe talpa si de pe ea in casa.
Multumesc.

3 răspunsuri

- 25 Mar 2015 22:34

Buna ziua,
Asa cum v-am mai spus in nenumarate randuri aceste boli nu se transmit decat prin contact sexual sau transfuzii, nu prin picaturi de sange sau prin tot felul de alte ipoteze pe care le presupuneti Dvs.
Va recomand in mod insistent sa va adresati unui medic psihiatru pentru un consult deoarece va confruntati cu o adevarat problema psihica legata de fobia (frica) de infectii.

- 26 Mar 2015 0:22

Am citit pe internet cum ca aceste boli s-ar transmite si prin alte metode (daca vii in contact cu instrumente care au fost folosite de alte persoane si tu ai o rana etc), iar daca eu am o rana de exemplu si ating suprafete (cum a fost cazul cu podeaua care a intrat in contact cu talpa incaltamintei care a atins pata aceea de pe scara) si daca m-am taiat cu acelasi instrument in care s-a mai taiat cineva, dar acum 7 luni e normal sa imi pun cateva intrebari, mai ales ca nu sunt de specialitate sa stiu exact ce riscuri sunt.
De ce credeti ca am nevoie de un psihiatru? Din cate stiu doar cei cu probleme psihice grave ajung acolo....eu doar sunt mai grijulie din fire si cu bolile in general.
Va multumesc
 

- 26 Mar 2015 9:38

Stimata Doamna,
Dvs. va faceti un scenariu intreg plecand de la cateva pete de sange. Cel putin o data pe luna va taiati, raniti sau vedeti pete de sange in diverse locuri si incepeti sa inchipuiti fel si fel de posibile moduri in care puteti contacta aceste boli. Normalul pe care Dvs. il considerati a fi normal, de fapt nu este asa. Nu este normal sa va temeti ca ati putea lua aceste boli de pe un instrument din bucataria Dvs, de pe lenjeria de pat din casa Dvs sau daca vedeti pete de sange pe scara blocului. Nu este normal sa va ganditi atat de des la acest boli, sa cititi in continuu despre ele si sa aveti toate aceste ganduri.
Medicul psihiatru in afara de pacientii cu afectiuni mai grave (ex schizofrenie), in rest de ocupa de oameni obisnuiti care se confrunta cu depresii, crize de anxietate sau diverse fobii cum este si cazul Dvs. Cereti ajutor specializat pentru ca intr-adevar aveti o problema legata de frica exagerata de infectii.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde