rana

eu19 in 2 Mai 2015 16:48 Categorie Afectiuni ale pielii

Buna ziua,

As dori va rog un raspuns.
Cineva din familie, acum 2 zile s-a taiat la un deget. Ca sa-si opreasca sangerare, a pus pe moment, un prosop de bucatarie, iar inainte de a-si pune plasturele la rana, a lasat prosopul cu pata de sange pe spatarul unui scaun. La ceva timp, s-a impregnat putin si plasturele cu sange, timp in care a continuat sa atinga diverse suprafete cu acel plasture, manere de usi, clante, scaune, alimente etc. A tinut ieri si rana neacoperita, chiar daca nu era vindecata si se vedea rosu si taietura, a spalat vase, a pus mana prin case pe diverse suprafete, alimente.
Ieri accidental, m-am taiat si eu la un deget in niste zahar caramelizat, insa nu in aceeasi locuinta cu membru familiei care s-a taiat, ci in locuinta persoanala.
M-am spalat cu sapun si apa, mi-am pus leucoplast, iar la vreo 5 6 ore am ajuns in casa persoanei care se taiase acum 2 zile.
Nu am atins direct cu rana suprafetele atinse de persoana care se taiase, dar am atins cu palma si cu resutl mainii, iar cand m-am spalat pe maini, s-a umezit si plasturele.
As vrea sa stiu daca pot contacta vreun virus cu hep b, c sau altceva daca avand rana si eu la mana, am atins suprafetele atinse de cealalta persoana cu rana ei.
Nu a luat contact sange cu sange, dar ma gandesc, oare daca ea a atins suprafetele respective avand rana libera si plasturele impregnat in sange, nu se pot contamina suprafetele sau sa ramana urme microscopice de sange?
Multumesc

7 răspunsuri

- 2 Mai 2015 22:58

Buna ziua,
Atat timp cat rana a fost acoperita cu un leucoplast chiar si umed atunci nu exista riscul de a contacta boli infectioase.

- 3 Mai 2015 8:43

Buna ziua, 
Rana a fost acoperita in cea mai mare parte a timpului, insa au fost momente scurte in care am stat si fara leucoplast. Am spalat niste legume fara plasture. Nu stiu daca am si atins ceva care sa fi fost atins de persoana care se taiase cu o zi inainte. 
Cand aveam plasturele si ma spalam pe maini apa se ducea si pe plasture si cred ca implicit atingea si locul unde ma taiasem putin. 
Daca au fost momente scurte in care nu am avut plasturele, descriind cele de mai sus, exista vreun pericol de infectare cu hepatite? 
Si vreau sa mai stiu daca persoana respectiva a pus mana pe maine, tacamuri, alimente avand acea rana neacoperita si iin prima zi a atins cu acel plasture cu putin sange imbibat pe el, alte obiecte( nu sangera, doar ca se vedea taietura si daca te uitai de aproape se vedea rosu dupa semnul taieturii, afica tesutul de dedesubtul stratului pielii si nu a fost o taietura exagerata, a fist ceva de aprox 1 cm asa, iar adancimea undeva la juma de cm, iar in cazul meu are maxim 4 mm taietura) ar putea fi infectate si sa ramana ceva virusi pe ele? 
Cineva mi-a zis ca nu ma pot infecta in acest mod. 
Multumesc
 
 

- 4 Mai 2015 11:48

Va rog, imi puteti raspunde? i

- 4 Mai 2015 14:29

Astazi am sters un maner unde a atins acea persoana si s-a luat maroniu deschis pe servetelul umed, daca era sange si noi punem mana pe aceste suprafete si obiecte atinse de persoana care a avut rana lasata liber se pot transfera virusii hepatici daca ar fi si sa ne contaminan, iar de pe maini sa ii tranaferam in alta casa sau masina etc? Multumesc

- 6 Mai 2015 13:03

Nu mai exista medici sa raspunda?

- 6 Mai 2015 15:05

Va recomand sa cereti ajutor specializat din partea unui medic psihiatru deoarece va confruntati cu o fobie (frica) exagerata de infectii care ar trebui rezolvata prin psihoterapie.

- 6 Mai 2015 22:22

Dvs ati raspund oarecum partial, iar eu intrebasem altceva, ati spus ca rana daca era acoperita nu se putea contacta nimic, iar eu am zis ca a fost si necoperita un anumit timp si daca in acest caz se putea contacta ceva in cazul expus de mine si daca intrand in contact cu suprafetele atinse de pers cu rana aceea cu leucoplastul imbibat in putin sange si care a stat uneori si libera se pot transfera virusi daca se ating aceste suprafete, daca ranan urme microscopice de sange? Nu vad ce pb psihiatrica e aici.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde