Interpretare rezultat radiografie pulmonara

Mikidusi2 in 6 Aug 2014 16:37 Categorie Astm

Buna ziua,
Am facut astazi o radiografie pulmonara si ma ingrijoreaza rezultatul. Eu am avut TBC in 2004 dar nu stiu daca acesti noduli la care face referire interpretrea in prima fraza se refera la sechelele cu care am ramas...
Ma puteti ajuta cu un raspuns? Iata interpretarea:
LSS, infra si retroclavicular se vizualizeaza reducerea transparentei pulmonare normale prin opacitati microreticulonodulare ce determina si ascensionarea hilului omolateral. Infraclavicular dar si latero-toracic stang se deceleaza doua opacitati net conturate cu diametre maxime de 1 cm, intensitate mare(sechelare???). Necesita consult pneumofiziologic si date anamnestice!! Accentuarea desenului interstitial peribronhovascular infra si parahilar bilteral Fara epansament pleural . Hiluri pulmonare cu arie de proiectie si intensitate normala. Cord configurat normal. DAP: 6.1 µGy/m²
Multumesc frumos!

3 răspunsuri

- 6 Aug 2014 17:42

Conform descrierii aspectului radiografic, cel mai probabil leziuni sunt vechi, sechele (urme) de la tuberculoza care a fost.
Insa acest aspect trebuie corelat cu eventualele simptome pe care le aveti si trebuie efectuate investigatii pentru a stabili cu certitudine daca intr-adevar sunt doar niste noduli care au ramas in urma tuberculozei.

- 6 Aug 2014 17:45

Va multumesc mult pentru raspuns. Voi face si alte investigatii, pentru moment imi este de mare ajutor raspunsul dumneavoastra.

- 6 Aug 2014 17:54

Medicul specialist pneumolog va poate recomanda sa efectuati un QuantiFERON TBC test cu ajutorul caruia se va stabili cu certitudine daca modificarile radiologice sunt legate de o infectie acuta (recenta) sau au ramas in urma tuberculozei de acum 10 ani.
Cu placere! Multa sanatate va doresc!

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde