pareza faciala periferica a frigore

andynak in 7 Aug 2014 9:31 Categorie Neurologie

Buna ziua! In urma cu 5 zile am fost diagnosticata cu pareza faciala periferica a frigore. Constatarile examinarii au fost: fara semne de iritatie meningiara, pareza faciala stg periferica, probele de pareza latenta negative, ROT declansabile, simetrice, fara reflexe patologice, fara tulburari de sensibilitate sau coordonare, constienta.
In urma diagnosticarii am primit urmatorul tratament Prednison 5mg (12tb/3 zile, 8tb/3 zile, 4tb/3zile, 2tb/3zile), Omeran20 si MilgamaN 3x1/zi, lacrimi artificiale si recomandare de regim alimentar hiposodat. Dupa 5 zile de tratament nu observ nici o ameliorare a starii mele, nu pot sa inchid ochiul stang, nici sa schitez un zambet sau sa ridic spranceana. Imi fac masaj facial zilnic de mai multe ori precum si exercitii de mimica, mestec guma etc...
Oare am primit un tratament adecvat? Nu mi s-a recomandat nici un fel de fizioterapie sau acupuntura. Oare acestea ar da rezultate si cand ar trebui incepute? Va multumesc anticipat

5 răspunsuri

- 7 Aug 2014 10:17

Tratamentul recomandat de catre medicul neurolog este corespunzator pentru afectiunea de care suferiti. Evolutia bolii este in functie de pacient si de severitatea parezei (cat de cazut este coltul gurii de partea afectata, cat de mult se poate inchide ochiul, daca exista tulburari de gust, daca exista tulburari de auz de partea afectata). Sunt persoane care in 5 zile de tratament le dispar simptomele si sunt pacienti care abia dupa cateva luni vad o ameliorare a parezei. Statistic, cam 75-80% dintre parezele faciale periferice nu lasa in urma vreun deficit. 
In mod normal intr-un interval de o luna ar trebui observat un progres in ceea ce priveste recuperarea, iar recuperare completa se observa dupa 3-4 luni. In cazul in care nu se recupereaza dupa 6 luni de zile de la debut atunci va ramane sechela.
Dupa terminarea tratamentului veti incepe recuperarea prin masaj, exercitii la nivelul fetei si electroterapie.
Aveti un link cu exemple de exercitii pentru pareza faciala:
http://dansantimbreanu.wordpress.com/video-exercitii-faciale-cum-sa-recuperezi-pareza-faciala/

- 7 Aug 2014 10:44

Multumesc mult pentru raspunsul prompt. In cazul meu ochiul se inchide aproape pe jumatate, coltul gurii, nu este foarte cazut, abia se observa, doar cand vorbesc si mananc mi se duce gura intr-o parte, dar nu chiar asa de mult. Tulburari de gust si de auz nu am.
Exercitiile din link-ul pe care mi l-ati trimis am inceput sa le fac inca din prima zi (le-am gasit pe net)......ar trebui sa le stopez si sa le reiau dupa ce termin tratamentul medicamentos? Multumesc

- 7 Aug 2014 10:58

Continuati sa efectuati respectivele exercitii si masaj local pe pe partea afectata.Mestecatul gumei la fel ajuta la imbunatatirea functiei muschilor. In momentul in care veti merge la control la medicul neurolog acesta va va recomanda care sunt procedurile pe care trebuie sa le efectuati in continuatie: kinetoterapie, masaj extra si intra bucal, electroterapie, termoterapie.
In plus este recomandat tratamentul balneo-fizical în staţiuni profilate pe tratamentul afecţiunilor neurologice (Felix, Eforie Nord, Mangalia, Techirghiol etc.), unde asocierea factorilor naturali (apa minerală, nămol terapeutic, climatul) este benefică şi, împreună cu programele de kinetoterapie adecvate, vor asigura refacerea completă.
 
Terapia cu nămol acţionează prin cei trei factori cunoscuţi: termic, fizic (mecanic) şi chimic.
Staţiunile indicate sunt:

Techirghiol (şi tot litoralul) care are nămol sapropelic; Amara, Sovata, Telega, Bazna, Slănic Prahova (nămoluri de lacuri sărate); Vatra Dornei, Borsec, Felix (turbă); Govora (nămol silicos şi iodat); Geoagiu (nămoluri feruginoase)

 

- 7 Aug 2014 11:01

Va multumesc mult! O zi buna va doresc!

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde