pareza faciala periferica stanga afrigore

florylili in 16 Dec 2014 14:27 Categorie Neurologie

buna ziua! In urma cu o luna de zile am fost diagnosticata cu pareza faciala. Am urmat un tratament de 10 zile cu dexametazona vit b1 si b3 injectabil? Dupa tratamentul acesta mi sa recomandat in continuate pentoxi retard 1/zi 20 zile si neuromultivit 30 zile una pe zi. Ochiul pot sa il inchid mai bine gura nu o mai am intro parte dar inca nu pot sa misc partea stanga deloc. Credeti ca mai am sanse sa imi revin? Ce as putea sa mai fac? Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu ce sa mai fac

3 răspunsuri

- 16 Dec 2014 21:24

Tratamentul recomandat de catre medicul neurolog este corespunzator pentru afectiunea de care suferiti. Evolutia bolii este in functie de pacient si de severitatea parezei (cat de cazut este coltul gurii de partea afectata, cat de mult se poate inchide ochiul, daca exista tulburari de gust, daca exista tulburari de auz de partea afectata). Sunt persoane care in 5 zile de tratament le dispar simptomele si sunt pacienti care abia dupa cateva luni vad o ameliorare a parezei. Statistic, cam 75-80% dintre parezele faciale periferice nu lasa in urma vreun deficit. 
In mod normal intr-un interval de o luna ar trebui observat un progres in ceea ce priveste recuperarea, iar recuperare completa se observa dupa 3-4 luni. In cazul in care nu se recupereaza dupa 6 luni de zile de la debut atunci vor ramane sechele.
Dupa terminarea tratamentului pe baza de corticosteroizi (dexametazona) este indicat sa incepeti recuperarea prin masaj, exercitii la nivelul fetei si electroterapie.
Aveti un link cu exemple de exercitii pentru pareza faciala:
http://dansantimbreanu.wordpress.com/video-exercitii-faciale-cum-sa-recuperezi-pareza-faciala/
Mestecatul gumei la fel ajuta la imbunatatirea functiei muschilor. In momentul in care veti merge la control la medicul neurolog acesta va va recomanda care sunt procedurile pe care trebuie sa le efectuati in continuatie: kinetoterapie, masaj extra si intra bucal, electroterapie, termoterapie.
In plus este recomandat tratamentul balneo-fizical în staţiuni profilate pe tratamentul afecţiunilor neurologice (Felix, Eforie Nord, Mangalia, Techirghiol etc.), unde asocierea factorilor naturali (apa minerală, nămol terapeutic, climatul) este benefică şi, împreună cu programele de kinetoterapie adecvate, vor asigura refacerea completă.
 
Terapia cu nămol acţionează prin cei trei factori cunoscuţi: termic, fizic (mecanic) şi chimic.
Staţiunile indicate sunt:
Techirghiol (şi tot litoralul) care are nămol sapropelic; Amara, Sovata, Telega, Bazna, Slănic Prahova (nămoluri de lacuri sărate); Vatra Dornei, Borsec, Felix (turbă); Govora (nămol silicos şi iodat); Geoagiu (nămoluri feruginoase)

- 17 Dec 2014 0:45

multumesc pentru raspuns. Mi s-a recomandat sa iau prednison in continuare in urmatoarea schema 3 zile 12,urmatoarele zile 9 pana ajung la 3. Credeti ca e bn sa mai iau acest tratament?... Este ok doza? Am 80 kg. Nu e prea mult 12 pastile odata ? nu stiu ce sa fac.

- 17 Dec 2014 10:12

Continuati tratamentul intocmai cum v-a recomandat doctorul neurolog deoarece vindecarea parezei depinde de raspunsul la acest medicament. Doza este corecta si scaderea treptata la fel este corespunzatoare.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde