interpretare analize trombofilie

FloryNedelea in 22 Dec 2014 9:40 Categorie Sarcina

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 29 saptamani, iar la ultima ecografie de 26 sapt, indicii de rezistenta ai arterelor uterine sunt putin crescuti :
IR A. uterina stanga =0.73
IR A. uterina dreapta=0.63.
Asa am ajuns sa fac analiza de trombofilie cu urmatoarele rezultate:
LA R = 1.00
LA2=8.3
Pc=90%
Ps=40%
AT-III=89%
D.DIMERI=1040ug/L
Mi s-a spus ca am placenta imbatranita si ca trebuie sa fac teste genetice si sa urmez tratamentul de mai jos 2 sapt.
- Aspenter(pe care nu l-am luat inca, am citit ca nu se recomanda in trim 3 de sarcina)
- Acid folic
- MgB6.
- cetebe
- Femibion
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la cat de grava este situatia si la ce teste genetice se refera?! Ma sperie faptul sa nu pierd sarcina...
Multumesc!

2 răspunsuri

- 22 Dec 2014 16:02

Buna ziua,
Rezultatele analizelor efectuate de Dvs. sunt aproximativ normale. Proteina S poate fi scazuta in mod normal in sarcina, iar D-Dimeri au de obicei valori crescute in sarcina.
Atunci cand se suspecteaza o trombofilie se efectueaza teste genetice pentru a depista mutatii la nivelul genei MTHFR (mutatie tip A1298C), care este destul de frecventa in populatie dar care insa nu determina complicatii  sau mutatia C677T care intr-adevar poate afecta sarcina.
Mutatia C677T este cea care determina anumite complicatii ale sarcinii ce includ anomalii cromozomiale, malformatii congenitale, pierderi  de sarcina, afectiuni ale placentei si preeclampsie, fenomenele tromboembolice pot aparea tardiv in sarcina si chiar in perioada post-partum (dupa nastere).
Mutatia A1298C in schimb a fost asociata un risc mai crescut pentru femeile purtatoare a acestei gene de a dezvolta un cancer ovarian şi leucemia acută limfoblastică.
Femeile insarcinate purtatoare de mutatie MTHFR pot duce o sarcina la termen prin tratament cu  Femibion, Aspenter 75mg, Cetebe si Vit.E, iar in formele mai grave tratament anticoagulant profilactic. (heparina cu greutate moleculara mica).
Deci deocamdata nu sunt motive foarte mari de ingrijorare, iar daca aceste mutatii sunt pozitive atunci sarcina Dvs. va fi supravegheata mai cu atentie pentru a preveni complicatiile.
Aveti mai multe informatii despre aceste analize pe site-ul laboratorului Synevo:
https://www.synevo.ro/profil-trombofilie-ereditara-i-antitrombina-proteina-c-proteina-s-mutatia-factorului-v-leiden-mutatia-factorului-ii/
https://www.synevo.ro/profil-trombofilie-ereditara-ii/

- 22 Dec 2014 17:50

Multumesc frumos pentru raspuns! Despre acei indici de rezistenta ce imi puteti spune, au legatura cu trombofilia? Mentionez ca este prima sarcina si totul a decurs normal pana acum, fara dureri sau sangerari, iar analizele si testele efectuate au fost in parametrii.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde