glicemie

alrianca in 8 Noi 2015 12:44 Categorie Diabetul zaharat

buna ziua sunt mama unei fetite de 7 ani si de cativa ani de confruntam cu probleme de sanatate.totul a inceput acum 3 ani cand fetitei i/a aparut pe fata o pata maronie care isi schimba culoarea si textura in functie de caldura sau de agitatie.apoi a fost diagnosticata cu astm bronsic persistent urmand tratament de 2 ani.in urma biopsiei cutanate din pata a iesit leziune incipienta de sclerodermie morfee.tin sa mentionez ca fata desi are 7 ani arata ca un copil de 4 ani avand o greutate de 15 kg mentinuta de 2 ani.in urma radiografiei de pumn varsta osoasa a fost de 4 ani.fata se simte mereu rau are fie diaree fie constipatie dureri de burta zilnice febra inexplicabila .a avut 2 glicemii marite una de 135 alta de 145 in urma carei s a facut testul de toleranta la glucoza iesind valoarea de 220 la o ora si 100 la 2 ore si valoarea de peptid c de 0.5 laboratorul avand valoarea minima normala de 1.timp de 24 de ore i/au fost monitorizate glicemiile la fiecare 3 ore din deget iesind valori intre 120 si 180 .am iesit din spital fara un diagnostic concret.intrebarea mea este credeti ca fata ar putea avea o dereglare a glicemiei datorita cortizolului marit fiind diagnosticata si cu hipercortilozemie sau un prediabet?tin sa mentionez ca fata momentan urmeaza doar tratament pentru astm fiind trimisa de la un spital la altul fara nici un rezultat si ea sufera de aceste dureri de burta zilnice insotite de voma ocazionala nereusind sa creasca conform varstei.am uitat sa mentionez ca in ultimul an fetei i au fost afectati si ochii avand dioprie de 6 pe stangul si 4 pe dreptul.ce credeti ca poate insemna valoarea peptid c scazuta?un diabet?

2 răspunsuri

- 8 Noi 2015 15:58

Buna ziua ,
Problematica fiicei dv e complexa :astm ,  boala autoimuna ( sclerodermie ) , hipotrofie , hipercortizolemie , disglicemie ?, tulburari de vedere .
Problema glicemiilor marite la un copil se pune altfel ca la un adult. E adevarat ca o hipercortzolemie poate sa creasca glicemia . Trebuie sa tineti cont ca glicemiile din deget ( glicemie capilara ) e mai mare decat glicemia luata din vena si trimisa la laborator . Normal glicemia plasmatica ( din vena ) pe nemancate ar fi bine sa fie sub 100mg/dl , iar dupa masa sub 200 mg /dl .
Toate aceste probleme / boli ,  e bine sa fie evaluate intr - un Spital pediatric de preferinta universitar ( Bucuresti , Cluj , Iasi , Timisoara ) .    
In privinta peptidului C :
" Diferentierea intre diabetul de tip I si de tip II se face prin determinarea simultana a glucozei si peptidului C la testul oral de toleranta la glucoza. Concentratiile de peptid C sunt scazute la tipul I si normale/crescute la tipul II. Importanta este diferentierea dintre diabetul de tip I latent sau tardiv autoimun (LADA), care prezinta concentratii scazute de autoanticorpi specifici, de diabetul de tip II1;2;4."
 

- 8 Noi 2015 18:30

va multumesc pentru raspuns ideea e ca ei i s.a exclus diabetul pentru ca avut testul de glicemie provocata la 2 ore cu valoare normala dar dupa acest test i s.au mai facut glicemii din vena cu valori de 115 120 si 130 eu as vrea sa stiu daca este exclus total diabetul sau este posibil.investigatiile au fost facute la iasi  si daca problemele stomacale au vreo legatura cu celelalte diagnostice.va multumesc mult pentru ajutor mentionez ca acest copil este chinui prin spitale de 2 ani dar inca nu se vede nici o imbunatatire in starea ei din contra intre timp durerile au devenit mai puternice noaptea se trezeste si acuza dureri de picioare  si practic s/a umplut de par si venisoare proeminente pe fata.si acest rezultat al analizei peptid c a fost complet ignorat pana acum

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde