CT abdominal si pelvin

Mara_29 in 18 Iul 2014 9:21 Categorie Diverse

Buna ziua,
Am 29 de ani si in urma unui ecograf domnul doctor urolog a spus ca sunt suspecta de o tumoare care apasa vezica. Prin urmare am facut un CT abdominal si pelvin, cu sbstanta de contrast. Rezultatul a fost urmatorul: chist la ovarul stang de 5 cm. Vreau sa va intreb daca aceasta investigatie mi-a iradiat organismul in proportie mare si ce ar trebui sa fac pe viitor?

1 răspuns

- 18 Iul 2014 11:01

Buna ziua,
Fiecare persoana este expusa  diverselor radiatii din surse naturale pe parcursul vietii. Asemeni examenului radiologic, investigatia imagistica computer tomografic prespune o iradiere a organismul, insa dozele de radiatie sunt controlate astfel incat se va utiliza doza minima de radiatie, care sa ofere totusi posibilitatea vizualizarii corecte. In aceste conditii, riscul unei examinari este intr-adevar foarte mic, insa creste cu numarul de scanari repetate.
Chistul ovarian este o tumora benigna (nu este cancer) insa trebuie supravegheata ecografic in timp pentru vedea evolutia si a depista principalele complicatii. Pot apare complicatii precum: torsiunea ovarului datorita greutatii chistului sau ruperea chistului si continutul sa fie eliminat in abdomen. In aceste cazuri este indicata interventia chirurgicala. Exista insa si posibilitatea sa nu isi mai modifice dimensiunea. De obicei medici ginecologi recomanda folosirea anticonceptionalelor pentru a stopa cresterea chisturilor.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde