concediul maternal de la medic de famile ?

camelia789 in 4 Aug 2014 14:45 Categorie Diverse

:?Buna ziua, as dori sa aflu si eu daca un medic de familie poate acorda concediul maternal dupa nasterea copilului, am nevoie de el pentru indemnizatia de crestere a copilului. Tin sa precizez ca am fost la serviciu pana in clipa cand am nascut, adica la termen, saptamana 38. Va multumesc .

1 răspuns

- 4 Aug 2014 18:19

Concediul de maternitate este impartit in felul urmator

concediu medical de sarcina/lauzie - atunci cand apar probleme pe timpul sarcinii concediu prenatal concediu postnatal

Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:

concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare. 

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii. 
Deci in momentul de fata Dvs trebuie sa beneficiati de concediul postnatal de 42 de zile, apoi veti intra in concediul de crestere a copilului. Pentru concediul pre si postnatal medicul de familie la care sunteti inscrisa va elibereaza un formular de concediu medical. Ulterior cand intrati in concediul de ingrijire copil nu va mai fi necesar de niciun document de la medicul de familie.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde