Ce se intampla daca ma las de fumat dupa 1 an

CmD in 7 Apr 2015 19:39 Categorie Sanatatea copilului

Buna ziua
as vrea sa stiu daca sunt riscuri daca ma las de fumat dupa un an,adica ma pot lasa de fumat si sa zic gata azi numai fumez vreau sa stiu daca ma las din start de fumat daca sunt predispus la anumite riscuri.Vreau sa ma las pentruca nu este bine ce fac si nu as vrea sa mai fumez deloc chiar daca se mai intampla sa stau pe langa fumatori.Ma pot lasa dar nu verau sa stiu ca apoi ma imbolnavesc pentruca le-am lasat a fost o tampenie si ma gandesc...daca se intampla sa dau peste un fumator si mi-e imi vine potfa la randul meu sa fumez ma pot abtine dar imi este frica sa nu se intample ceva din cauza ca ma abtin deasta vreau sa ma las si pot dar nu vreau apoi sa ma ombolnavesc.M-am apucat de fumat la aproape 19 ani in iunie m-am apucat de fumat in iulie pe 27 am facut 19 ani iar acum as vrea sa le las de tot.
Astept un raspuns cat mai sincer si daca este nevoie sa ma duc la doctor si sa imi dea ceva ca apoi sa nu se intample sa fac cancer sau ceva de genul din cauza ca le-am lasat a doua zi adica cum ar veni azi am fumat toata ziua iar apoi dintr-o data sa nu mai fumez.

2 răspunsuri

- 7 Apr 2015 23:33

Buna ziua,
Nu exista absolut niciun risc daca te lasi de fumat, ci din contra sunt o multitudine de beneficii pentru organism. Fumatul poate determina aparitia cancerului, deci daca renunti nu mai exista acest risc si nu exista posibilitatea de a face cancer daca te lasi de fumat. Fumatul imbolnaveste organismul, iar cu timpul apar diverse boli. Doar renuntand la fumat cu timpul organismul isi poate reveni.
Fumatul reprezinta un factor de risc major pentru sănătate, fiind responsabil pentru:

30% din decesele prin cancer
90% din decesele prin cancer pulmonar
25% din decesele prin boli coronariene
85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive
25% din decesele prin boli cerebrovasculare
Aveti mai multe informatii despre renuntatul la fumat pe urmatoarele site-uri:
http://www.renunta-la-fumat.com/
Pentru mai multe informatii si sprijin pentru a renunta la fumat:
http://www.stopfumat.eu/

- 7 Apr 2015 23:34

Câteva sfaturi pentru a renunța la fumat

1. Stabiliți-vă motivele pentru care vreți să renunţați la tutun. Gândiţi-vă la modul în care vă influențează fumatul sănătatea, anturajul, banii. Este esențial să găsiți acel "ceva"care să vă motiveze să vă abțineți atunci când vor apărea tentaţiile.

2. Alegeţi-vă Ziua 1 - prima zi ca nefumător. Gândiți-vă când va fi mai uşor să renunțați la fumat: în zilele de odihnă sau în cele în care lucrați, sau poate în concediu.

3. Faceți un plan de acțiune:

Găsiți un înlocuitor plăcut pentru fiecare ţigară;

Asiguraţi-vă cele necesare înlocuirii ţigării: apă, ceai, fructe, bomboane, mingiuţe anti-stres etc.

Gândiți-vă cum puteți schimba situaţiile în care fumați "din automatism": cafeaua de dimineaţă, privitul la televizor, şofatul etc, înlocuind fumatul cu altă activitate plăcută.

Anunţați anturajul şi rugați-i să vă sprijine. Dacă vi se pare util, nu mai participați pentru un timp la ocaziile sociale la care se fumează.

Îndepărtați ţigările, brichetele, chibriturile, scrumierele şi alte lucruri care vă fac să vă gândiți la fumat.

4. Renunțați dintr-o dată. Indiferent dacă renunţați brusc la ţigări sau doar reduceți numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare! Din experiența altor fumători s-a constatat că reducerea treptată a numărului de ţigări nu are şanse de succes pe termen lung.

5. Cereți ajutor medical. Un medic cu pregătire în asistenţa fumătorilor vă poate ajuta prin:

Sprijin pentru găsirea motivului;

Sugerarea unor soluții pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode naturiste;

Prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic;

Suport în perioada post-fumat.

6. Menţineți statutul de nefumător.

Nu vă alarmați dacă vă veți simţi mai rău în primele 2 săptămâni, perioada sevrajului de nicotină, care se poate manifestă prin dorinţa intensă de a fuma, nelinişte, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, tulburări de somn, constipaţie, transpiraţii.

Când apare "nevoia" de o ţigară, amintiţi-vă motivul pentru care ați renunțat la fumat și faceți ceva care să vă distragă atenţia.

Dacă "v-a scăpat" o ţigară, nu vă descurajați. Dacă nu ați rezistat tentaţiei, atunci să fie doar un puf, nu o ţigară întreagă. Apoi, identificați ce v-a făcut să fumați şi evitați respectiva situaţie.

Nu mai fumați? Meritați o recompensă, aleasă dintre lucrurile care vă fac cea mai mare plăcere pe care o puteți repeta la aniversarea fiecărei săptămâni sau luni ca fost fumător!

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde