Cancer ovarian operat si recidivat, exista posibilitatea sa nu poata fi operat dinou ?

catoiu in 6 Aug 2014 20:56 Categorie Cancer

Buna seara ! O persoana care a fost operata de cancer ovarian acum 6 ani si a urmat tratament cu citostatice, iar recent in urma RMN ului s.a descoperit ca acesta a recidivat in cancer la peritoneu sub forma unui manunchi aflat in partea dreapta, care sunt riscurile sau ce se poate intampla in urma unei noi operatii? Exista posibilitatea sa nu poata fi operat?

2 răspunsuri

- 6 Aug 2014 23:29

Buna seara,
Totul depinde in functie de cat de mult s-a extins cancerul la nivelul peritoneului (invelisul abdomenului). Carcinomatoza peritoneala este stadiul cel mai avansat al cancerelor si consta in prezenta de tumori la nivelul invelisului care tapeteaza toate organele abdominale si peretele intern abdominal.
Pentru cancerul care s-a raspandit la peritoneului (carcinomatoza peritoneala) in general se face Chimioterapie Hipertermica Intraperitoneala.
Interventia chirurgicala consta în Peritonectomie (indepartarea in totalitate a peritoneului afectat, atat de pe peretele abdominal cat si de pe organele afectate, ceea ce impune adesea indepartarea organelor respective), urmata de instilarea in abdomen printr-o tubulatura speciala a 5-7 litri de solutie ce contine un citostatic, lichidul fiind incalzit la 41-42 de grade si recirculat timp de 60-90 de minute de catre o pompa de circulatie extracorporeala.

- 6 Aug 2014 23:36

Multumesc frumos doamna doctor ! Daca mai am nelamuriri o sa revin dinou cu un post .

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde