Cancer osos

mirceav in 7 Iun 2015 7:21 Categorie Cancer

Buna ziua !

As avea cateva intrebari referitoare la un caz de cancer.

Este vorba despre o persoana in varsta de 67 de ani care in urma unei biopsii efectuate la Spitalul Panduri, i s-au descoperit urmatoarele - citez direct de pe foaia diagnosticului histopatologic :

1."hiperplazie prostatica nodulara benigna"
2. "adenocarcinom acinar prostatic grad III de diferentiere, Scor Gleason: 4+4=8. (cod:8140/3)".

Persoana in cauza a fost trimisa sa efectueze si un examen scintigrafic, in urma caruia s-au detectat urmatoarele :

1. "arie de hiperfixare intensa a radiotrasorului la nivelul ischionului drept cu extensie spre ramul pubian superior - aspect sugestiv de leziune osoasa cu hiperactivitate osteoblastica ce ridica suspiciunea de determinare secundara in contextul clinic oncologic".
2. "Fixare normala in restul scheletului, in limitele varstei, fara alte focare hipercaptante cu aspect patologic".

In urma acestei descoperiri a fost trimis la Institutul Oncologic, sectia Radioterapie, unde i s-au facut 5 sedinte de radioterapie.
Pe foaia de externare scrie urmatoarele : "... se externeaza cu diagnosticul C79.5 - Tumora maligna a osului si maduvei osoase (C 79.5)".

Pacientul se plangea de aproximativ 2 ani de dureri in zona unde a fost detectata tumora maligna, insa abia in luna mai a anului 2015 a fost diagnosticat cu cancer. Durerile respective nu erau continue, apareau si dispareau brusc la un interval de cateva luni.

Date fiind aceste lucruri, as dori sa stiu urmatoarele :

1. Aceasta tumora maligna care a fost descoperita pe osul din zona inghinala, este responsabil si pt problema descoperita in urma biopsiei la Spitalul Panduri ? Adica, este posibil ca tumoarea sa se fi extins de la os catre prostata ?

2. As dori sa stiu cat de grav este diagnosticul C79.5 - Tumora maligna a osului si maduvei osoase. Nu am vazut pe nici o foaie o concluzie asupra stadializarii acestei tumori sau marimea ei. Stadializarea tumorii si determinarea marimii ei se fac in urma interventiei chirurgicale ?

3. Stiu ca intrebarea urmatoare este relativ pusa incorect, avand in vedere multimea de necunoscute, insa as dori sa stiu cam care ar fi speranta de viata in cazul unei tumori de genul acesta.

Multumesc anticipat !

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde