rezultat analiza anticorpi anti-endomisium iga

adelina.bitca@gmail.com in 15 Iul 2014 21:36 Categorie Boli ale sistemului digestiv

Buna seara,

Numele meu este Adelina! Anul trecut in august am fost diagnosticata cu boala celiaca-intoleranta la gluten. Rezultatul analizei anticorpi anti-endomisium iga a fost 1/100 - titru <1/10 negativ. ANul acesta am refacut integral analizele, inclusiv cea mentionata mai sus. Analizele generale la sange au iesit bine, insa rezultatul analizei anticorpi anti-endomisium iga dupa un an de regim este acelasi. Desi nu -am mai simtit rau si am evitat alimentele cu gluten, rezultatul analizei este neschimbat. Care credeti ca este cauza neschimbarii rezultatului si ce ar trebui sa fac?

Va multumesc si astept cu nerabare raspunsul dumneavoastra!

6 răspunsuri

- 16 Iul 2014 0:30

In mod normal prin eliminarea glutenului din alimentatie anticorpii anti-endomisium IgA ar trebui sa scad in 6-12 luni. Este posibil sa fie un rezultat fals pozitiv. Au fost investigati si anticorpii anti-endomisium tip IgG?

- 16 Iul 2014 9:22

 
Atunci cand se determina anticorpii anti endomisium tip IgA pot aparea rezultate fals  pozitive prin reactii încrucisate cu alti anticorpi prezenti in organism la momentul respectiv. Pentru a determina evolutia bolii sub regim alimentar se recomanda determinarea anticorpilor anti transglutaminază tisulară concomitent cu anticorpii anti endomisium.

In cazul bolii celiace exista uneori asocieri cu alte boli, cel mai frecvent cu Diabetul Zaharat tip I (insulino-dependent), tiroidita Hashimoto (o afectiune autoimuna a tiroidei), deficit selectiv de IgA (deficit imun), trombocitopenie autoimuna. Ati fost investigata si pentru aceste afectiuni?

- 16 Iul 2014 16:27

Ok. Daca si valorile glicemiei sunt normale atunci totul este in regula. Continuati regimul alimentar fara gluten si repetati ulterior anticorpii pentru a vedea evolutia sub regim.

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde