Am luat Vidan (acid meefnamic) pe perioada sarcinii

Uca in 25 Iun 2014 11:48 Categorie Sarcina

Buna dimineata. Sunt insarcinata. Ultima menstruatie am avut-o pe 13 mai 2014. Trebuia sa imi vina menstruatia pe 8 iunie. Problema este ca avand dureri mari, am luat Vidan, fara sa stiu ca sunt insarcinata. Vidan am luat pe 7 si pe 8 iunie. Acest medicament mi-a fost prescris de catre o doamna doctor ginecolog sa iau cu o zi inainte de menstruatie si pe perioada menstruatiei. Este prima mea sarcina si am confundat durerile sarcinii cu durerile menstruale. Pe prospectul acestui medicament scrie asa: Pana in prezent nu a fost demonstrata siguranta administrarii medicamentului in perioada de sarcina. Mici cantitati pot fi decelate in laptele matern. Este contraindicata administrarea acestui medicament pe perioada de sarcina si alaptare. Cat de periculos pentru sarcina este faptul ca am luat aceste pastile? Este posibil ca bebele sa aiba probleme? Un alt medic mi-a spus ca nu imi garanteaza ca bebele se va naste sanatos din aceasta pricina. Va rog sa ma sfatuiti sa stiu ce sa fac. Va multumesc

1 răspuns

- 25 Iun 2014 12:16

Medicamentul Vidan este in categoria C de risc pentru sarcina - studiile efectuate pe animale au demonstrat efect nociv pentru fat, dar nu exista studii efectuate pe femei gravide sau nu s-au efectuat studii pe animale si nici studii adecvate si bine controlate pe femei gravide.
Studiile au demonstrat ca pacientele care au luat acest medicament in primul trimestru de sarcina, fie a dus la pierderea sarcinii (avort spontan), fie a contribuit la aparitia unor malformatii cardiace fetale sau a determinat o malformatie congenitala caracterizata printr-un defect la nivelul peretelui abdominal prin care herniaza stomacul (gastroschizis).
Riscul aparitiei acestor malformatii a fost totusi unul destul de mic (1%) si a fost direct proportional cu durata perioadei de tratament cu Vidan. Exista un anumit risc ca acest copil sa prezinte malformatii, dar acestea  se pot rezolva chirugical dupa ce se naste. Din punctul meu de vedere riscul este neglijabil si v-as recomanda sa asteptati pana la prima ecografie de morfologie fetala ( 11-14 saptamani).

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde