Adenom hipofizar

elena97 in 28 Sep 2015 18:35 Categorie Neurologie

Am facut RMN iar la rezultat imi scrie: La nivelul regiunii hipofizare se constata formatiune nodulara cu dimensiuni axiale de 20/14 mm. Iar la concluzii imi scrie: Aspect IRM nativ de adenom hipofizar. Ce ar insemna asta??

1 răspuns

- 28 Sep 2015 18:45

2 definitii de pe dr. Google , copy paste : 
1. “Hipofiza sau glanda pituitara este o glanda de mici dimensiuni localizata la baza creierului. Acesta produce mai multi hormoni importanti care au rol in formarea si activitatea mai multor glande ale organismului. Adenoamele hipofizare nu sunt canceroase, sunt benigne.

Acestea nu se raspandesc in alte parti ale corpului, dar pot declansa mai ales tulburari de vedere intrucat sunt localizate destul de aproape de ochi. Adenoamele hipofizare pot perturba echilibrul altor hormoni: al tiroidei, glandelor suprarenale si gonadelor “
Adenomul hipofizar este o tumoră hipofizară benignă –în marea majoritate a cazurilor- și este cel mai comun tip de tumoră a regiunii selare și paraselare. De asemenea, acesta reprezintă 5-8% din toate tumorile intracraniene. Conform
2. „Adenomul  hipofizar este o tumoră hipofizară benignă –în marea majoritate a cazurilor– și este cel mai comun tip de tumoră a regiunii selare și paraselare. De asemenea, acesta reprezintă 5-8% din toate tumorile intracraniene. Conform unui studiu recent publicat în literatura de specialitate, prevalența adenomului hipofizar este de 94 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Hipofiza sau glanda pituitară cântărește aproximativ 0.5 , până la 1 gram, și este împărțită într-un lob anterior și unul posterior. Aceasta este situată la baza creierului, și este conectată de acesta printr-o tijă. O mare parte din sistemul endocrin uman este controlat de hormonii secretați sau depozitați în hipofiză. Astfel, hipofiza are un control direct sau indirect asupra majorității organelor corpului uman.
Există mai multe tipuri de boli ale hipofizei; o parte dintre acestea, respectiv patologia tumorală, poate fi tratată cu succes de către neurochirurgi, în strânsă colaborare cu medicii endocrinologi.”

Va rugam sa va autentificati sau Inregistrati-va pentru a raspunde