Substanta activa: azotum oxidum

Indicatii:

INOmax este un gaz administrat inhalator care conţine ca substanţă activă oxidul nitric diluat în azot gazos la o concentraţie de 400 sau 800 părţi per milion (ppm).
Pentru ce se utilizează INOmax?
INOmax se utilizează în asociere cu ventilaţia artificială şi cu alte medicamente pentru a ajuta la ameliorarea nivelurilor de oxigen din sânge la următoarele categorii de pacienţi:
* nou-născuţi (născuţi după 34 săptămâni de gestaţie) cu probleme respiratorii asociate cu hipertensiune pulmonară (presiune sanguină crescută în plămâni). INOmax este utilizat la aceşti copii în scopul îmbunătăţirii alimentării cu oxigen şi pentru reducerea necesităţii
oxigenoterapiei extracorporale (ECMO, tehnică de oxigenare a sângelui în exteriorul organismului utilizând un dispozitiv similar cu aparatul cord-pulmon).
* pacienţi de toate vârstele care suferă sau au suferit intervenţii chirurgicale pe cord şi care dezvoltă hipertensiune pulmonară. La aceşti pacienţi, INOmax este utilizat pentru a ajuta la ameliorarea funcţiei cardiace şi la reducerea presiunii sanguine din plămâni.

Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

Administrare:

Tratamentul cu INOmax trebuie supravegheat de un medic cu experienţă în terapia intensivă sau terapia intensivă neonatală dacă pacientul este un nou-născut. INOmax trebuie utilizat doar în secţiile unde există personal instruit pentru utilizarea dispozitivelor de administrare a oxidului nitric.

INOmax se utilizează la pacienţii ventilaţi artificial, după îmbunătăţirea ventilaţiei. INOmax se administrează după ce a fost diluat într-un amestec oxigen/aer pe care pacientul îl primeşte prin intermediul ventilatorului.

Doza iniţială maximă de INOmax este de 20 ppm la copii cu vârsta până la 18 ani şi de 40 ppm la adulţi. Apoi, doza trebuie scăzută la 5 ppm, cu condiţia ca sângele arterial să conţină o cantitate suficientă de oxigen. La nou-născuţii cu probleme respiratorii, tratamentul cu această doză se poate continua până când nivelurile de oxigen se ameliorează, timp de maxim patru zile. La copiii şi adulţii supuşi intervenţiilor chirurgicale pe cord, tratamentul durează, de obicei, 24-48 de ore.

Tratamentul nu trebuie întrerupt brusc. Pentru informaţii suplimentare, a se consulta rezumatul caracteristicilor produsului.

Actiune:

Substanţa activă din INOmax, oxidul nitric, este un compus chimic natural al organismului care produce relaxarea musculaturii peretelui vaselor de sânge. Când este inhalat, oxidul nitric cauzează dilatarea (lărgirea) vaselor de sânge din plămâni; aceasta permite sângelui să circule mai uşor în plămâni pentru a alimenta cu oxigen restul corpului şi a elimina dioxidul de carbon, reducând hipertensiunea pulmonară. De asemenea, ajută la reducerea inflamaţiei de la nivel pulmonar.

Reactii adverse:

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu INOmax (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite), hipokaliemie (valori scăzute de potasiu în sânge), hipotensiune arterială (presiune scăzută a sângelui), atelectazie (colapsul întregului plămân sau al unei părţi a acestuia) şi hiperbilirubinemie (niveluri crescute de bilirubină în sânge). Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu INOmax, a se consulta prospectul.

INOmax nu se administrează la nou-născuţi care pot fi hipersensibili (alergici) la oxid nitric sau la celălalt ingredient (azotul). Este contraindicat la nou-născuţi cu şunturi semnificative dreaptastânga sau stânga-dreapta (circulaţie anormală a sângelui la nivelul cordului).