Tetanos

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Necontagioasă, tetanosul este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Clostridium tetani, care se găsește în sol, dar și în fecale. Boala afectează sistemul nervos, având ca efecte prezența spasmelor și a tonusului muscular exagerat.

Deși sporii supraviețuiesc o lungă perioadă de timp în mediul înconjurător, fiind rezistenți și la fierbere, bacteria se poate trata cu antibiotice ca: penicilina, metronidazol.

Cauze

Persoanele cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt cele cu sistemul imunitar scăzut și mai ales bărbații care se ocupă cu agricultura. Infectarea cu această toxină se face prin intermediul plăgilor și are ca urmare slăbiciunea musculară sau paralizia.

Simptome

Prima simptomă constă în imposibilitatea de a deschide gura, iar apoi încep să se contracte mușchii gâtului, spatelui, abdomenului și membrelor. În acest caz, perioada de incubație este de maxim o lună.

Boala prezintă diferite grade de severitate, spasmele fiind dureroase, existând pericolul de apnee. Pacientul se mai poate confrunta cu transpirații, tahicardie, aritmii, starea de conștientă rămânând nealterată. Mai pot apărea complicații ca asfixie, pneumonie de aspirație, fracturi, rupturi musculare, embolie pulmonară, miocardită toxică, escara de decubit, iar în urma tratamentului, pacientul poate rămâne cu sechele.

Din păcate, tetanosul poate apărea și la nou-născuți, iar atunci este adesea fatal, manifestându-se prin: rigiditate, spasme și dificultate în alimentație.

Diagnosticul trebuie stabilit pe baza semnelor clinice, al istoricului vaccinărilor anterioare, al analizelor biochimice ale sângelui și trebuie avut în vedere prezența crizelor de spasm.

Tratament

Tetanosul poate fi confundat cu meningita, encefalita și rabia. În cazul depistării aceste boli, pacientul trebuie monitorizat continuu, protejat într-o unitate de terapie intensivă, ferit de surse de zgomot care pot produce exercitarea sistemului nervos.

Plăgile trebuie să fie curățate și pansate steril, iar pacientului să i se administreze doze de 10 – 12 mil. UI/zi de penicilină, timp de 10 zile sau doze de 500 mg la 6 ore de metronidazol. Dacă se depistează o alergie la penicilină, tratamentul este înlocuit cu eritromicină sau clindamicină.

Spasmele trebuie să fie bine controlate, deoarece sunt dureroase și pot pune în pericol viața pacientului. De regulă, se administrează diazepanul în doză de peste 250 mg/zi. Se mai pot administra barbituricele sau clorpromazina. Dacă spasmul muscular este exagerat este necesară intubarea pacientului. Bolnavul trebuie să urmeze un regim bogat în calorii, hidratat în permanență și necesită monitorizată funcția digestivă și renală.

De reținut: cu cât perioada dintre apariția primelor simptome și apariția spasmelor este mai scurtă, cu atât evoluția și prognosticul vor fi mai grave. Recuperarea se face, de obicei, complet, perioada de evoluție a bolii fiind cuprinsă între patru și șase săptămâni.

Pentru prevenire, trebuie vaccinate persoanele neimunizate anterior și convalescenții. Trebuie administrate trei doze de vaccin pe parcursul unui an, iar mamele încă din timpul sarcinii pentru a preveni tetanosul neonatal.loading...