Azbestoza

Azbestoza reprezinta o conditie cronica medicala inflamatorie care afecteaza tesutul parenchimatos al plamanilor cauzata de inhalarea si retinerea fibvelor de azbest. Apare in general dupa expunerea indelungata si aspirarea cantitatilor mari de fibre se azbest.

In cazul pacientilor, acestia pot experimenta dispnee severa si prezinta un risc crescut de a dezvolta anumite neoplasme, incluzand cancerul pulmonar si mezoteliomul.

Imunizarea anuala pentru gripa si pneumonia pneumococica este recomandata, iar pacientii trebuie instiintati  ca pot face cancer.

Azbestoza se dezvolta in functie de doza, iar simptomele pot aparea chiar si dupa 20 de ani. In cazul unei expuneri intense, perioada se poate scurta. Dispneea la efort este cel mai comun simptom si se agraveaza pe masura ce boala progreseaza. Pacientii pot prezenta o tuse neproductiva. In cazul in care pacientul prezinta tuse productiva, aceasta sugereaza bronsita sau o infectie respiratorie concomitenta. Se manifesta disconfort toracic nespecific in cazuri mai avansate.

Pentru a preveni azbestoza se recomanda controlul expunerii la azbest la locul de munca. Se recomanda incetarea fumatului de tigari.

In cazul unui tratament, acesta cuprinde tratarea infectiilor respiratorii si imunizarea impotriva gripei si a pneumoniei pneumococice. Se poate efcetua si un tratament antibiotic prompt in cazul unor infectii pulmonare. Nu sunt eficiente medicamentele in tratarea azbestozei iar corticosteroizii si imunosupresoarele nu modifica cursul bolii.



loading...