Avortul spontan

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele avortului spontan
  3. Simptomele avortului spontan
  4. Tratamentul avortului spontan

Informatii generale

Expulzarea embrionului sau fatului din uter intr-un stadiu al sarcinii in care acesta nu poate supravietui in mod independent se numeste avort spontan.

S-a estimat ca un procent de 15% din sarcini sfarsesc prin pierderea neprovocata a fatului inainte de a 20 a saptamana de sarcina, iar unele dintre acestea sunt inainte ca femeia sa realizeze ca este insarcinata, ovulele fertilizate fiind expulzate inainte ca nidatia oului sa aiba loc.

Cauzele avortului spontan

Cauzele cele mai frecvent intalnite in primul trimestru de sarcina sunt anomaliile cromozomiale ce pot deveni mai dese odata cu inaintarea in varsta; bolile vasculare de colagen precum lupus eritematos sistemic si sindromul antifosfolipidic; diabetul care poate fi controlat in mod eficient;  tulburarile hormonale reprezentate de sindromul Cushing, afectiunile tiroidei si sindromul ovarului polichistic; infectiile materno-fetale evidentiate de infectia cu Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, parvovirusul B19, virusul rubeolei, herpesul simplex, citomegalovirusul si virusul coriomeningitei limfocitare;  si anomaliile congenitale ale uterului evidentiate de anatomia anormala a uterului, fibromul uterin si de procedurile medicale invazive efectuate la nivelul uterului precum amniocenteza si prelevare de vilozitati coriale. Totodata fumatul excesiv, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene si consumul de cofeina constituie factori importanti de risc.

Simptomele avortului spontan

Avortul spontan se manifesta prin pierderi de sange care cresc progresiv, durere abdominala, stari febrile, stare generala de slabiciune si varsaturi.

Tratamentul avortului spontan

In cazul in care in urma unui avort spontan exista o retentie placentara in cavitatea uterina ce poate provoca hemoragii sau infectii se recurge la efectuarea unui chiuretaj aspirativ pentru a indeparta toate resturile uterine, iar pentru prevenirea infectiilor sunt prescrise antibiotice.

Daca o femeie a suferit trei avorturi spontane consecutive i se vor face teste de sange pentru a depista anomaliile cromozomiale, o histerosalpingograma  prin care se vor pune in evidenta eventualele anomalii ale uterului, iar pentu diagnosticarea bolilor autoimune i se vor efectua femeii teste de sange pentru a evalua anticorpii antinucleari, anticorpii anticardiolipidici, VDRL, RPR si LA.

Pentru a vizualiza cordul fatului, a permite verificarea locului de implantare a embrionului si pentru a exclude ipoteza unei sarcini ectopice se va utiliza ecografia.



loading...