Ascaridiaza

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele ascaridiazei
  3. Simptomele ascaridiazei
  4. Tratamentul ascaridiazei

Informatii generale

Ascardiaza reprezinta o parazitoza frecvent intalnita la copil, indiferent de varsta. Acest parazit determina producerea unei boli cunoscuta in popor sub denumirea de limbrici. Gazda folosita de acest parazit este intestinul omului sau al unor animale.

Cauzele ascaridiazei

Agentul cauzator este un parazit Ascaris Iumbricoides, acesta este un nematod, un vierme rotund, cu un corp neted, de culoare alb-roz, cu o lungime de 15-35 de cm avand extremitatile efilate iar femela este intodeauna mai mare decat masculul. Transmiterea se face prin ingestia de oua parazitale existente in mediul inconjurator. In intestin, din oua sunt eliberate larvele, care ajung in plamani. Aici se maturizeaza si ajung din nou in corp sub forma de viermisori adulti.

Simptomele ascaridiazei

Boala se manifesta prin tulburari digestive, malnutritie, returi, varsaturi, crampe, balonare. De asemenea, se poate intalni migrarea la nivelul orificilor respiratorii, genitale.

Se regasesc si manifestari alergice precum: prurit, urticarie, edem Quincke, tuse spasmodica, sindrom Loffer   tardiv.

Tulburarile psihice apar precum: ticuri, prurit nazal, iritabilitate.

Tratamentul  ascaridiazei

Tratarea acestui parazitoze presupune o terapie medicamentoasa de cele mai multe ori. Se utilizeaza in tratament  medicamente precum Levotetramisol in doza unica sau Mebendazol  de doua ori pe zi, timp de 2-3 zile. In unele cazuri, ascaridioza se va rezolva de la sine. Acest lucru se intampla atunci cand nu exista viermi de sex masculin  care sa se imperecheze cu femelele, iar cele din urma vor disparea.

In cazurile grave se recurge la interventie chirurgicala.

 



loading...