Artrita reactiva
- Informatii Generale
- Cauzele artritei reactive
- Simptomele artritei reactive
- Tratamentul artritei reactive
Informatii generale
Artrita reactiva reprezinta o forma clinica de artrita sau de inflamatie a articulatiilor, care apare drept reactie la infectie localizata in alta parte a corpului. Se mai cunoaste si sub numele de sindromul Reiter sau spondiloartropatie seronegativa.
Boala se dezvolta in special la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. In cazul femeilor cu artrita reumotoida, simptomele sunt mai usoare.
Caracteristicile generale sunt inflamatia, marcata de roseata, durere, caldura locala si edem. Simptomele pot evolua pe o perioada de la 3 la 12 luni dar in unele cazuri se poate manifesta pe un timp nedefinit.
Un lucru foarte important este acela ca artrita reactiva nu este contagioasa.
Cauzele artritei reactive
Cauzele nu sunt inca cunoscute, astfel incat se incrimineaza infectia tractului gigestiv sau urogenital. Se banuieste probabil, si o componenta genetica.
Infectiile tractului urogenital: infectii ale vezicii urinare, ale uretrei, ale vaginului la femei sunt numite artrita reactiva urogenitala.
Se gaseste si intr-o alta forma, si anume cea gastroinstestinala cu: Salmonella, Shigella, Yerssinia, Campylobacter. Infectarea cu aceste bacterii se poate face dupa consumarea unor preparate de mancare negatita corect.
Simptomele artritei reactive
Simptomele pot aparea la o saptamana sau doua dupa infectare. Organismul bolnavului determina severitatea simptomelor. Zonele cele mai afectate sunt: articulatiile, tractul urogenital, ochii.
Bolnavii pot prezenta simptome precum: febra, oboseala excesiva, durere musculara, scadere ponderala.
Tractul urogenital prezinta infectie persistenta in uretra, vezica urinara, prostata, uter si vagin. La barbatii se prezinta senzatia de arsura la urinare, nevoia imperioasa de urinare si scurgeri peniene.
Alte simptome care apar mai rar: la 40% din bolnavi prezinta ulcere mici, dureroase, pe glandul penisului. Un procent mai redus prezinta noduli in palma sau talpa.
Tratamentul artritei reactive
Inca nu exista un tratament eficient pentru aceasta boala, astfel incat se incearca doar ameliorarea simptomele.
In cadrul medicatiei se include: antiiflamatorii nesteroidiene AINS, corticosteroizi, antibiotice, droguri imunosupresoare, inhibitori TNF.
Se folosesc exercitii fizice pentru mentinerea functiilor articulatiilor. Acestea urmaresc ameliorarea redorii, intarirea muschilor si cresterea flexibilitatii.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...