Aplazia renala

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele aplazie renale
  3. Simptomele aplazie renale
  4. Tratamentul aplazie renale

Informatii generale

Aplazia renala reprezinta absenta uunui rinichi sau a ambilor. Aplazia renala bilaterala este invaribil fatala. Aplazia renala unilaterala poate fi asimptomatica si este diagnosticata accidental prin ecografie abdominala sau computer tomografie efectuate pentru diagnosticarea altor conditii.

Aplazia renala unilaterala este frecventa si nu reprezinta de obicei o problema majora de sanatate atat timp cat celalalt rinichi este functional. Riscul ca o persoana sa se nasca cu aceasta condiie este de 1 la 750. In cazul adultilor cu aplazie renala unilaterala, acestia prezinta risc de hipertensiune.

Cauzele aplazie renale

Aplazia renala are o etiologie in multe cazuri inca necunoscuta, dar este considerata a fi multifactoriala. Aplazia renala embriologica reprezinta esecul dezvoltarii adecvate a metanesfrosului ducand  la absenta completa a structurilor renale.

Copii cu aplazie renala bilaterala au adesea si alte defecte congenitale, incluzand anomalii ale sistemului urinar, genital, ale membrelor, inimii si plamanilor. Majoritatea copiilor cu aplazie renala bilaterala au un pronostic negativ.

Simptomele aplaziei renale

Aplazia renala unilaterala afecteaza aproximativ  1 la 750 de nsteri, in timp ce forma bilaterala  este rar intalnita, afectand aproximativ 1la 4000 de nasteri. Riscul este mult mai crescut la barbati decat la femei. Defectul renal a fost asociat si cu retardul  cresterii intrauterine, Aplazia renala este mai intalnita in sarcinile multiple, hipotiroidismul sau hipertiroidismul matern, diabetul matern.

Aplazia renala bilaterala  este incompatibila cu viata estra- uterina. Decesul intervine imedia, prin hipoplazia pulmonara.

Tratamentul aplaziei renale

In cazul pacientilor cu un singur rinichi functional, vor fi incurajati sa protejeze rinichiul restant de infectii si traumatisme.

Dieta alimentara se refera la restrictia proteica care are un rol inca constroversat pentru pacientii cu rinichi solitar, mai ales la copii. Unele studii au aratat ca proteinele alimentare in exces sunt periculoase pentru rinichi cand exista insuficienta renala cronica.

Nu se recomanda practicarea sporturilor de coliziune sau contact.loading...