Apenticita

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele apenticitei
  3. Simptomele apenticitei
  4. Tratamentul apenticitei

Informatii generale

Apenticita reprezinta o inflamatie acuta a apendiccelui, un rest embrionar al intestinului, in deget de manusa, atasat de cec. In majoritatea cazurilor de apenticita se descrie obstructia lumenului apendicular, acesta fiind principala cauza a afectiunii. Ca urmare a obstructiei are loc afectarea perfuziei sanguine a organului, distensia sa, si infectarea. In cazul in care inflamatia si infectia ataca peretele apendicluar, organul se perforeaza, determinand peritonita sau un abces local.

Apenticita acuta se manifesta  foarte variat, putand mina orice afectiune acuta dureroasa abdominala.

Cauzele apenticitei

O cauza frecventa este ocluzia lumenului apendicular, realizat prin: fecaliti, samburi de fructe, hiperplazia foliculilor lifoizi asociata cu alte boli infectioase si inflamatoriii: boala Crohn, gastroenterita, ameobioza, infectiile respiratorii, mononucleoza.

Obstructia lumenului prin paraziti intestinali, corpuri straine, tuberculoza, tumori.

Simptomele apenticitei

Simptomele clasice: durerea difuza abdominala care in 1-2 zile se concentreaza in foza iliaca dreapta, anorexie anterioara, greata si varsaturi, distensie abdominala, febra inalta, tranzit absent pentru gaze.

Simptome mai putin frecvente: durere difuza  in zona rectala sau abdomenul inferior, mictiune dureoasa, varsaturi care preced aparitia durerii, crampe severe, constipatie sau diaree cu gaz.

Tratamentul apenticitei

Tratamentul este chirurgical, prin rezectia apendicelui, laparoscopic sau clasic, in afara cazurilor de plastron apendicular.

In cazul apenticitei acute  fara perforatie se foloseste urmatoarele tehnici operatorii: incizie Jalaguier sau McBurney, urmata de exteriorizarea apendicelui practicarea apendicectomiei, cu ligatura si infundarea bontului in bursa cecala.

Medicatia curpinde terapie antibiotica, care precedeaza operatia si analgezicele precum: metronidazol, gentamicina, cefotetan, cefoxitin, meropenem, piperacilina si tazobactam, ampicilina si sulbactam, morfina.

 loading...