Apenticita
- Informatii Generale
- Cauzele apenticitei
- Simptomele apenticitei
- Tratamentul apenticitei
Informatii generale
Apenticita reprezinta o inflamatie acuta a apendiccelui, un rest embrionar al intestinului, in deget de manusa, atasat de cec. In majoritatea cazurilor de apenticita se descrie obstructia lumenului apendicular, acesta fiind principala cauza a afectiunii. Ca urmare a obstructiei are loc afectarea perfuziei sanguine a organului, distensia sa, si infectarea. In cazul in care inflamatia si infectia ataca peretele apendicluar, organul se perforeaza, determinand peritonita sau un abces local.
Apenticita acuta se manifesta foarte variat, putand mina orice afectiune acuta dureroasa abdominala.
Cauzele apenticitei
O cauza frecventa este ocluzia lumenului apendicular, realizat prin: fecaliti, samburi de fructe, hiperplazia foliculilor lifoizi asociata cu alte boli infectioase si inflamatoriii: boala Crohn, gastroenterita, ameobioza, infectiile respiratorii, mononucleoza.
Obstructia lumenului prin paraziti intestinali, corpuri straine, tuberculoza, tumori.
Simptomele apenticitei
Simptomele clasice: durerea difuza abdominala care in 1-2 zile se concentreaza in foza iliaca dreapta, anorexie anterioara, greata si varsaturi, distensie abdominala, febra inalta, tranzit absent pentru gaze.
Simptome mai putin frecvente: durere difuza in zona rectala sau abdomenul inferior, mictiune dureoasa, varsaturi care preced aparitia durerii, crampe severe, constipatie sau diaree cu gaz.
Tratamentul apenticitei
Tratamentul este chirurgical, prin rezectia apendicelui, laparoscopic sau clasic, in afara cazurilor de plastron apendicular.
In cazul apenticitei acute fara perforatie se foloseste urmatoarele tehnici operatorii: incizie Jalaguier sau McBurney, urmata de exteriorizarea apendicelui practicarea apendicectomiei, cu ligatura si infundarea bontului in bursa cecala.
Medicatia curpinde terapie antibiotica, care precedeaza operatia si analgezicele precum: metronidazol, gentamicina, cefotetan, cefoxitin, meropenem, piperacilina si tazobactam, ampicilina si sulbactam, morfina.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...