Aortita
- Informatii Generale
- Cauzele aortitei
- Simptomele aortitei
- Tratamentul aortitei
Informatii generale
Aortita se manifesta prin inflamatia aortei si este determinata de numeroase boli ale vaselor mari cu etiologii multiple, cateva sunt necunoscute.
Inflamatia aortei poate cauza dilatatie cu insuficienta aortica. In alte cazuri poate cauza ingrosarea fibroasa si stenoza ostiala a ramurilor majore rezultand un puls redus sau absent, presiune sangguina redusa in brate, hipertensiune centrala prin stenoza de artera renala.
Agentii cunoscuti a infecta aorta Neisseria, tuberculoza, Rickettsia, spirochetele, fungi si virusurile (herpes, varicela- zoster, hepatita B si C).
Afectiunile imune care afecteaza aorta includ arterita Takayasu, arterita cu celule gigante, poliarterita nodosa, boala Bechcet, sindromul Cogan, sarcoidoza, spondiloartropatiile, boala serului, lupusul sistemic eritematos, artrita reumatoida.
Cauzele aortitei
Patogeneza arteritei Takayasu nu a fost elucidata in totalitate. Asocierea arteritei Takayasu cu alte afectiuni autoimune, cum sunt bolile tesutului conjuctiv si colita ulcerativa puncteaza importanta autoimunitatii in patogeneza.
Examenul histopatologic arata infiltrat celular in toate straturile aortei incluzand celule T alfa si beta, celule T gamma- delta si celule natural killer. In comparatie cu celulele gasite la un pacient cu anevrism aortic aterosclerotic proportia de celule gamma- delta T este excesiv crescuta.
Simptomele aortitei
Vasculita este mai frecventa printre femei de varsta reproductiva, ratia femei: barbati este de 9:1. Aortita este mai intalnita la varsta de 10- 40 de ani.
Simptome: murmur arterial, puls scazut sau absent, scaderea presiunii arteriale cu 10 mm Hg, claudicatie la extremitati, hipertensiune, astenie, febra, artralgie/artrita, scaderea in greutate peste 5kg, cefalee, rata sedimentarii eritrocitelor peste 30 mm/ora, anemie, leucocitoza.
Tratamentul aortitei
Tratamentul cuprinde eradicarea infectiei daca aceasta exista si suporta vasculita, supresia bolii inflamatorii, tratarea complicatiilor si monitorizarea reactivarii.
Tratamentul medical se bazeaza pe steroizi, totusi un procent substantial se pacienti necesita agenti imunosupresivi aditionali cum sunt ciclofosfamida, metotrexatul si micofenolatul de mofetil.
Dozele saptamanale de metotrexat sunt considerate mai putin toxice decat cele zilnice de ciclofosfamida.
Terapia chirurgicala se bazeaza pe angioplastia sau bypass-ul si stenturile.
Terapia chirurgicala este necesara in urmatoarele cazuri: hipertensiune semnificativa, ischemie miocardica secundara implicarii arterelor coronare, claudicatie a extremitatilor dizabilitanta neresponsiva la tratament, ischemie cerebrala, anevrism toracic sau abdominal aortic peste 5 cm in diametru.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...