Anovulatia cronica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Ovulatia este un proces normal care are loc in corpul unei femei si care este stimulata lunar prin intermediu hormonilor. Ovarele elibereaza un avul, ce ajunge in trompele uterine unde pot fi fecundate.

In cazul femeilor cu anovulatie, acestea pot sa ovuleze intermitent, fie sa nu ovuleze deloc. Anovulatia cronica reprezinta o conditie ce afecteaza intre 6 si 15% din femei si reprezinta circa 80% dintre probleme ginecologice. Reprezinta o dereglare a ciclului menstrual in care femeia nu reuseste sa ovuleze spontan, dar poate ovula sub un tratament adecvat.

Cauze

Anovulatia  poate afecta orice femeie aflata la varsta la care poate da nastere unui copil. Totusi exista o serie de factori de risc ai anovulatiei cronice, care afecteaza femeia:  sindromul ovarului polichistic, dereglari hormanale, obezitatea sau pierderea semnificativa in greutate.

Anovulatia este rezultatul unor dereglari hormonale. Anumiti hormoni, precum estrogenul si progesteronul, duc la declansarea ciclului reproductiv al corpului, inclunzand ovulatia si menstruatia.

Sunt o varietate de factori care pot duce la un dezechilibru hormonal: alaptarea, variatii ale greutatii, stresul, calatoriile frecvente, dereglarile alimentare ca anorexie, bulimie.

Simptome

Simptomele sunt greu de recunoscut, insa exista cateva semne care pot da un semnal de alarma precum: temperatura corporala anormala, mai putine simptome ale sindromului premenstrual, amenoree (lipsa ciclului menstrual).

O forma extrema de anovulatie cronica cu scaderea in greutate este anorexia nervoasa.

Tratament

Tratamentul se realizeaza prin administrarea de progestogeni si estrogeni.  Un efect secundar in folosirea progestigenilor este sangerarea intermenstruala care apare cand progestogenii sunt utilizati continuu.

Estrogenii sunt utilizati in tratamentul insuficientei gonadale, controlul fertilitatii, controlul sangerari uterine si controlul carcinomului de san.

Medicamentele pentru fertilitate, precum Clomid sau Pergonal, sunt folosite pentru tratarea anovulatiei cronice.

 loading...