Anosmia
- Informatii Generale
- Cauzele anosmiei
- Simptomele anosmiei
- Tratamentle anosmiei
Informatii generale
Anosmia reprezinta pierderea completa a simtului mirosului. Aceasta afectiune face parte dintr-o serie de afectiuni legate de miros: hipoosmia, hiperosmia, disosmia.
Anosmia este rareori o afectiune de sine statatoare si apare in numeroase circumstante: odata cu imbatranirea, inflamatii, traumatisme, formatiuni ale foselor nazale, sinuzite, congenitale.
Cand se pierde mirosul, multe persoane relateaza o afectare a gustului si o reducere a interesului pentru mancare. Diagnosticul anosmiei se realizeaza pe baza istoricului, al testelor chimiosenzoriale, al examinarii foselor nazale si a altor organe si sisteme, in functie de tabloul clinic.
Cauzele anosmiei
Afectiuni congenitale: anosmie izolata, sindromul Kallmann, sindromul Klinefelter.
Cauze secundare: alterari ale conducerii stimului odornat pana la nivelul receptorilor, supraproductie de mucus si edemul mucoasei din raceala, gripa, rinita alergica, rinita cronica, distructii ale mucoasei nazale, vegetatii adenoidiene voluminoase, papiloamele nazale, deviatie de sept, anomalii congenitale.
Tulburari neurosenzitive: imbatranire, unele infectii virale ale tractului respirator superior, fumatul, consumul cronic de alcool, radioterapie, sarcoidoza, scleroza, boala Alzheimer, boala Parkinson, epilepsie, schizofrenie, tumori, accidente vascular cerebral, lupus eritematos sistemic.
Simptomele anosmiei
Pierderea mirosului poate fi: graduala, brusca.
Anosmia este frecvent insotita de diminuarea apetitului culinar. Multii pacienti pot raporta o pierder a gustului. Pierderea simtului mirosului a fost corelata cu o reducere a placerii contactului social si a starii psihice de bine.
Tratamentul aniosmiei
Tratamentul variaza, in functie de boala care o cauzeaza. Sunt cazuri in care anosmia este ireversibila.
In functie de afectiune, pot fi recomandate: o solutie salina, decongestionantele nazale, medicamente antihistminice. In ultima instanta se poate indica excizia chirurgicala a polipilor, desi exista riscul de recidiva si revenirea simtului olfactic nu este intodeauna certa.
Interventia chirurgicala reprezinta metoda optima de tratament in cazul obstructiilor cailor nazale, deviata de sept sau alte anomalii structurale, formatiuni benigne sau maligne.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...